Vești incredibile pentru români. În 2022, industria locală a cărnii a luat o întorsătură surprinzătoare, iar consumatorii au rămas fără cuvinte. Ce aliment a devenit mai scump decât carnea de porc. Se întâmplă pentru prima dată în 10 ani. Cifrele înregistrate sunt colosale. Despre ce produs este vorba.
La începutul anului 2022, carnea de pui a ajuns să coste mai mult decât cea de porc, arată statisticile. Specialiștii din domeniul agronomic susțin că motivul principal pentru care românii dau mai mulți bani pentru produsele din carne de pui decât pe cele din carne de porc îl constituie cererea slabă înregistrată la carnea de porc, de la începutul anului, și situația dramatică privind virusul gripei porcine africane.
Potrivit cifrelor publicate de către cei de la Eurostat în ianuarie 2022, carcasa de porc se vindea la 1,5 euro/kg, iar prețul unui porc în viu era de 5 lei per kilogram. Între timp, un kilogram de pui în viu costa 6 lei, iar pentru o carcasă de pui consumatorii plăteau un tarif în valoare de 10 lei per kilogram.
Dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine și Porcine, susține că impactul majorării facturilor la gaze și energia electrică poate reduce drastic numărul fermierilor români care activează în domeniul creșterii păsărilor și al suinelor.
„Majorarea prețurilor la utilități afectează mai mult sectorul de creștere al păsărilor decât pe cel al suinelor, pentru că acesta este cu mult mai dependent de curentul electric și de gaze. Vorbim și de o scumpire mare a furajelor.
Toate acestea vin pe fondul unei supraproducții, iar faptul că încă există focare de gripă aviară în multe state europene, face ca țările terțe care se aprovizionau din Europa cu carne de pui să nu mai aibă încredere în acest produs alimentar”, a explicat dr. Mary Pană, exclusiv pentru Forbes România.
Până la data de 15 ianuarie, în Uniunea Europeană au fost notificate aproximativ 1.090 de focare de boală la animale, în special cu influență aviară și pestă porcină africană.
Există 342 de focare de influența aviară la păsări sălbatice și 150 focare de focare la păsările domestice. Pentru influența aviară înalt patogenă, la păsările domestice, cele mai multe cazuri au fost notificate de Franța (79), urmată de Ungaria (27), Italia (12) și Polonia (12), notează cei de la sursa citată anterior.
În România au fost identificate două focare la păsări sălbatice, însă nu au fost înregistrate cazuri la păsările domestice. De asemenea, în țara noastră există 22 de focare de pesta porcină africană.