În ultimii ani arheologii români au reușit să aducă la lumină vestigii antice. Unele sunt vechi și de 33 de milioane de ani. Cea mai recentă descoperire, din județul Prahova, a adus la lumină un vestigiu datat în urmă cu 2.500 de ani. Este vorba de un obiect din bronz nituit, în care erau transportate, spun specialiștii, podoabe, bijuterii și alte obiecte de valoare.
S-a speculat multă vreme că și în județul Prahova se găsesc, încă ascunse de privirile oamenilor, adevărate bogății din antichitate. Ieri, pe 6 februarie, un grup de arheologi amatori au descoperit, în zona Slănicului, un astfel de obiect arheologic.
Conform specialiștilor, este vorba de un vals celtic, vechi de aproximativ 2.500 de ani, din bronz. Arheologii amatori au declarat presei locale că au reușit să-l aducă la suprafață, după mai bine de cinci ore de căutări și săpături.
„S-a săpat la o adâncime de un metru și jumătate. Am reușit să îl scoatem aproape intact. Doar fundul vasului era dezlipit. Am muncit patru bărbați să îl ridicăm, greutatea acestuia fiind de aproximativ 40 de kilograme.
Vasul are formă conică, 65 de centimetri diametrul gurii și 70 de centimetri înălțime. Este o descoperire unică în zona noastră, dată fiind vechimea, dar și faptul că este de proveniență celtică.”, a spus Cătălin Sandu pentru Observatorul Prahovean.
Obiectul a fost mutat din zona sitului la Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Aici urmează să fie analizat și cercetătorii muzelui să-l expertizeze și să afle dacă se confirmă primele estimări referitoare la vechimea vasului celtic.
Specialiștii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au anunțat o altă descoperire uluitoare. Conform acestora, ceea ce au descoperit în județul Vrancea în 2018, este o fosilă a unui biban de mare din Europa.
După ce a fost dusă la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie al Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost și datată, iar descoperirea este cu atât mai impresionantă.
Primele analize ale fosilei o datează ca vechime, în urmă cu 33 de milioane de ani. Specialiștii de aici spun că este o premieră, fiind prima fosilă de acest fel găsită pe teritoriul României.
Descoperirea ar putea certifica faptul că, în urmă cu 33 de milioane de ani, aici, pe teritoriul României, s-ar fi aflat mai multă apă decât în prezent. Acum folsila se află în colecția Muzeului din Cluj, și își așteaptă vizitatorii.