Specialiștii au indicat care este comuna cu o incidență de peste 60 la mie. De asemenea, cifrele sunt într-o continuă creștere. Care este comuna de pe primul loc și ce vin în urma ei? Cum arată România în acest punct al pandemiei de coronavirus? Amintim că la începutul lunii ianuarie țara noastră intra în valul 5 al crizei sanitare. De asemenea, ea se afla pe unul din cele mai rapide trenduri de creștere din Europa.
Incidența de COVID-19 este încă în creștere în comuna Dumbrăvița din județul Timiș. Aceasta a ajuns la 60.77 la mie în cursul zilei de duminică. De asemenea, Otopeni din județul Ilfov ocupă primul loc pe lista orașelor cu cele mai mari incidențe, iar locul al doilea a fost preluat de Sibiu.
Mai exact, orașul Otopeni are o incidență de 42.28 la mie, fiind urmat de Sibiu cu 38.39 la mie și de Timișoara cu 37.03 la mie. Municipiul București se află pe locul 10 cu o incidență de 30.89 la mie.
Pe lângă Dumbrăvița care a atins o incidență de peste 60 la mie, în județ mai sunt și următoarele trei comune cu cifre îngrijorătoare: Giroc – 51.38 la mie, Moșnița Nouă – 51.15 la mie și Ghiroda – 45.14 la mie. Pe lista aceasta cu incidența de peste 3 la mie mai sunt 312 orașe și 2.290 de comune.
Amintim că România a intrat în valul al 5-lea la începutul anului, iar autoritățile anunțau de atunci cetățenii că se află pe unul din cele mai rapide trenduri de creștere din Europa.
„În mod evident, România a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi. Acum discutăm de câteva mii de cazuri pe zi. Chiar dacă pare că situația s-a stabilizat de vreo patru-cinci zile, asta nu înseamnă că lucrurile au revenit la normal.
Apropo de acel număr de reproducere bazal, acum ne aflăm pe la 1,70. Am crescut de la 0,7 la 1,7, ceea ce demonstrează că este o creștere rapidă în România”, a spus Rafila la Antena 3, potrivit Mediafax.
„Din punctul meu de vedere, nu am fost destul de insistenți pe o campanie de vaccinare, n-am fost destul de insistenți să spunem că pandemia nu s-a terminat. Cel puțin patru valuri există, eu repetam acest lucru din 2020.
O pandemie are un an jumătate-doi și ține 3-4 valuri. S-ar părea că noi vrem să facem o pandemie din 5-6 valuri”, susținea în urmă cu câteva luni Nelu Tătaru, fost ministru al sănătății și actual consilier al premierului pe probleme de sănătate