Lucrările de la Teatrul de Stat din Contanța au adus la suprafață o comoară. O bucată de istorie a fost găsită de lucrătorii de la fața locului. Descoperirea este una foarte importantă, privită cu mare bucurie de istorici. Anunțul oficial a fost făcut pe rețelele de socializare chiar de primarul Constanței. Ce se afla acolo și cum arată acum locul? „Este un moment de o frumusețe și o însemnătate aparte”, a detalia oficialul. Iată detalii din istorie despre cele găsite!
Lucrările de la Teatrul de Stat din Contanța au adus o bucată de istorie la suprafață. Concret, o continuare a zidului vechii cetăți Tomis a fost descoperită în timp ce lucrătorii se pregăteau pentru noile schimbări. Primarul Constanței a detaliat că zidul anticului Tomis a fost găsit în foaierul teatrului.
Lucrările de la Fantasio au în vedere eficientizarea energetică și consolidarea clădirii care a fost construită la începutul secolului trecut. Oficialul a făcut anunțul pe rețelele de socializare, acolo unde le-a vorbit oamenilor despre importanța bucății de istorie.
„Dragi constănțeni, trăim într-un oraș cu adevărat special. Odată cu lucrările pe care le efectuăm la Teatrul de Stat – Fantasio în vederea eficientizării energetice și consolidării clădirii ce a fost construită la începutul secolului trecut, specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, sub coordonarea domnului Constantin Băjenaru, au scos la iveală continuarea zidului de incintă al anticului Tomis în foaierul teatrului.
Este un moment de o frumusețe și o însemnătate aparte, ce ne va permite să punem în valoare, chiar în clădirea teatrului, bogata noastră moștenire istorică în armonie cu prezentul cultural al Constanței.”, a scris primarul.
Zidul cetății Tomis a fost ridicat în secolul al III-lea, între anii 270-280, cu modificări în secolul al VI-lea. Construcția este parte a epocii romane târzii și reprezintă unul din primele fragmente ale zidului cetății descoperite și analizate de arrheologul Vasile Pârvan.
Specialistul a studiat această parte din 1914 până în 1916. Cel din urmă a descoperit atunci un turn al măcelarilor, amănunt care a dovedit structura defensivă a zidurilor și poarta de nord care era lată de 25 de metri.
Cercetările ulterioare s-au făcut între anii 1958-1959 şi 1960-1962 și au confirmat ipotezele lui Pârvan în privința traseului zidurilor, ulterior găsindu-se și o altă poartă, în sud-vest.
Tot aici au mai fost găsite și două monede, una din timpul lui Tacitur și alta de la Probus. O altă piesă valoroasă găsită în apropiere este un fragment din statuia de marmură a zeiței Venus.