Ștrudel cu mere clasic, o rețetă care o să îți amintească de gustul copilăriei, în mod cert. Acest ștrudel este un desert tradițional, originar din Tirolul de Sud, iar baza acestui desert este un aluat subțire care se rulează și care conține o umplutură de mere, nuci de pin și stafide, dar și o aromă de scorțișoară.
Acest ștrudel este un desert cu o aromă deosebită și este perfect pentru fie pentru gustare, fie pentru desert. Acesta este delicios atât cald, cât și la temperatura camerei.
Acest ștrudel cu mere se prepară rapid, necesită totuși o bună dexetritate la întinderea aluatului, dar și în timpul rulării preparatului. Umplutura este îmbogățită cu unt și cu pesmet. Ea este consistentă, fapt care o face hrănitoare în zilele reci și mohorâte. Umplutura acestui tip de ștrudel se poate prepara în mai multe feluri, astfel că merele și stafidele se pot înlocui cu pere, prune, ciocolată, nuci.
Mai întâi se decojesc merele, se taie cubulețe și se pun într-un castron alături de stafide, rom, coajă de lămâie, zahăr și scorțișoară. Toate acestea se amestecă și se lasă la o parte vreme de 30 de minute.
Se prăjesc apoi semințele de pin în tigaie și se lasă la răcit, după care se adaugă în umplutura de mere. Apoi se prepară aluatul, amestecând făina cu oul, apa, uleiul și sarea, într-un bol. El se frământă rapid și se transferă pe o foaie de hârtie de copt bine însiropată.
Se întinde cu un sucitor în așa fel încât să obții o foaie dreptunghiulară subțire. Aluatul trebuie să fie foarte subțire, astfel încât să se vadă prin el. Numai așa te asiguri că ștrudelul este sfărâmicios și se topește în gură la coacere, că nu este moale și că nu are părți care nu sunt suficient gătite.
Aluatul se unde cu unt topit, se toarnă umplutura de mere, distribuind-o uniform și lăsând câțiva centimetri de spațiu gol pe fiecare parte. Se îndoaie fiecare capăt spre interior, se înfășoară ștrudelul ajutându-te de foaia de hâtrtie de copt. Se așază ștrudelul pe tava tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180 de grade, 30 de minute, apoi încă 25-30 minute, la 170 de grade. Înainte de a tăia ștrudelul, lasă-l să se răcească măcar trei ore.