31 ian. 2022 | 20:53

Recensământul populației și al gospodăriilor 2022. Ce riscă cei care nu vor să participe

News
Recensământul populației și al gospodăriilor 2022. Ce riscă cei care nu vor să participe

Mâine, 1 februarie, începe recensământul populației și al gospodăriilor. Institutul Naţional de Statistică a încercat pentru prima dată să obțină date despre populație și folosind tehnologia. Astfel, se va putea răspunde la chestionar și online, însă acolo unde este necesar interviurile recenzorilor se vor face față în față.

Recensământul populației și al gospodăriilor 2022

Recensământul populației și al gospodăriilor va începe de la data de 1 februarie și va dura până în iulie. INS va colecta, pentru început, date de la autorități și instituții publice, iar în premieră, și de la instituții private.

„Miza este foarte mare. Se cunoaște populaţia generală, dar e nevoie şi de cunoaştere la nivel local. Acolo se iau deciziile. Elementul de noutate, România s-a angajat sa facă recensamântul online”, a spus președintele INS, potrivit StirileProTv.

De la mijlocul lunii martie, populația va putea să acceseze platforma dedicată recensământului, pentru a răspunde la întrebări. Pentru a completa chestionarul, sunt necesare între 10 și 20 de minute.

„Cei care nu au acces la online vor fi vizitaţi de recenzori pentru interviuri faţă în faţă!”, a mai declarat președintele INS.

„E important să ştim şi despre bogaţi, dar şi despre cei mai puţin bogaţi”, a transmis un sociolog.

Chestionarul de recensământ, accesibil în zece limbi

Chestionarul adoptat de Guvern este structurat pe mai multe secţiuni şi are întrebări simple despre fiecare persoană în parte. Însă vom găsi, în premieră, şi o intrebare despre efectele pandemiei.

„Este atipică întrebarea pentru că recensamântul se referă la informaţii factuale, nu la opinii. Percepția poate fi diferită. E posibil ca raspunsurile să fie corealte cu alte date”, a explicat sociologul.

Chestionarul recensământului o să fie accesibil în zece limbi, chiar și ale minorităților naționale. Iar INS mizează pe simțul civic al românilor, ca să garanteze reușita lui, chiar dacă cei ce refuză să participe pot să primească amenzi. Țara noastră are termen limită până în decembrie publicarea Recensământului, altfel, la nivel european, riscă o procedură de infrigement.

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) a spus că diferenţa mare dintre numărul de decese şi cel al naşterilor, dar şi faptul că românii au continuat să emigreze masiv în ultimul deceniu au dus la o scădere cu cel puţin 5% a populaţiei României.

În 2020, vârsta medie a populaţiei din țara noastră era de 42,2 ani, în creştere semnificativă faţă de anul 1990, atunci când vârsta medie a populaţiei din România era de 34,9 ani.