Ce greșeală fac mulți în privința alegerii cartofilor pentru piure și care sunt cei care nu trebuie folosiți niciodată pentru acest preparat întrucât pot pune în pericol sănătatea. Deși piureul de cartofi este printre cele mai folosite preparate, puțini sunt cei care știu care sunt cartofii care nu trebuie folosiți la această rețetă.
Este vorba despre cartofii verzi, care au anumite substanțe ce pot deveni toxice. În mod sigur, și tu ai observat că unii cartofi au o astfel de culoare a cojii, în loc să aibă o coajă aurie, brună sau roșcată.
De precizat este că nuanța verzuie se datorează expunerii la soare a tuberculilor. În plus, unii au și excrescențe a tulpinii, dar produc și o substanță care se numește solanină și care reprezintă o toxină glicoalcaloidă. Cei care consumă cartofii aceștia cu solanină pot avea intoxicație, apărând iritații la nivelul tractului gastrointestinal sau stări de vomă sau diaree.
Cu toate că sunt rare cazurile de intoxicație cu această substanță, este puțin probabil ca cineva să consume o cantitate așa de mare încât să acumuleze solanină la un nivel riscant, având în vedere că astfel de cartofi verzi nu sunt deloc gustoși, ba chiar amari la gust.
Însă dacă vrei să știi care este tipul de cartofi ideal pentru prepararea piureului, află că cei roșii au o textură cremoasă, cei albi sunt mai ușori și mai denși. Marii bucătari spun că cei roșii sunt aceia care se păstrează cel mai bine pe parcursul preparării, asta făcându-i ideali pentru a prepara salata de boeuf, spre exemplu.
Dacă vrei să îți pregătești cartofi copți, poți alege cartofii albi, iar dacă vrei să mănânci cartofi prăjiți, poți opta pentru ambele sortimente, ținând cont însă de ce preferințe ai. Dacă îi vrei pufoși și moi, cu o crustă delicioasă deasupra, poți opta pentru cartofii cu coaja albă.
Cartofii cu coaja roșie sunt foarte buni pentru a ieși crocanți. Cartofii albi sunt ideali însă pentru a prepara piureul. Se va obține un piure cremos, chiar ca la restaurant. Cartofii albi mai sunt perfecți și în supe, pe când cei roșii merg de minune gătiți la cuptor.
Cartofii sunt printre cele mai consumate legume. Trebuie să știi că, în lume, există aproximativ 4.000 de soiuri diferite de cartofi.