Adevărul despre testul covid-19 făcut de Novak Djokovic. Campionul sârb a fost expulzat din Australia din cauza faptului că nu era vaccinat. Liderul ATP dorea să participe la Australian Open în baza unei scutiri medicale prin care se atesta că trecuse prin Covid-19 în luna decembrie. Guvernul Federal n-a aceptat acest lucru, așa că Novak Djokovic a fost nevoit să se întoarcă în Serbia. Jurnaliștii de la BBC au căutat să lămurească misterul testului pozitiv pe care avocații lui Djokovic l-au prezentat drept probă în fața instanței australiene ce a judecat cazul tenismenului.
Adevărul despre testul covid-19 făcut de Novak Djokovic. Numărul 1 ATP a fost expulzat din Australia în 16 ianuarie. Lui nu i s-a permis intrarea în țară, din cauza faptului că nu era vaccinat. Campionul sârb se baza pe o scutire medicală ce fusese aprobată de organizatorii Australian Open, dar neacceptată de guvernul federal.
Novak Djokovic s-a luptat în instanță pentru dreptul de a rămâne în Australia și a-și apăra titlul de la primul turneu de Grand Slam al anului. Ministrul Imigrării, Alex Hawke, a decis, însă, expulzarea jucătorului din țară, hotărâre confirmată și de Curtea Federală australiană.
În cadrul procesului, avocații lui Novak Djokovic au adus ca probe rezultatele a două teste PCR: cel pozitiv, făcut în 16 decembrie și cel negativ, din 22 decembrie. Asupra celui pozitiv planează încă un mister pe care jurnaliștii BBC au încercat să-l descifreze.
Testul pozitiv al lui Novak Djokovic a intrat prima oară în atenția presei, când publicația germană Der Spiegel a publicat un articol în care era sesizată o discrepanță în codul de conformare al testelor. Observația a venit, inițial, de la un grup de cercetare german, numit Zerforschung. Aceștia au observat că testul din 16 decembrie avea un cod de conformare mai mare decât cel din 22 decembrie, lucru total anormal în cronologia firească a numerotării testelor.
Testul pozitiv al lui Djokovic avea numărul 7371999, în vreme ce cel negativ, din 22 decembrie, avea un cod de confirmare mai mic, 7320919. Cei din grupul german de cercetare chiar au scris un articol pe blog, intitulat „Testele PCR ale lui Novak Djokovic care călătoresc în timp”.
BBC a dus ancheta mai departe. Ei au vrut să verifice dacă acel cod al testului pozitiv e o excepție în numerotarea testelor în Serbia sau, poate, face parte dintr-o ordine întâmplătoare, întâlnită și în alte situații.
„Am dorit să verificăm dacă aceste numere sunt generate în ordine strict cronologică într-o singură bază de date naţională în momentul procesării. În caz afirmativ, acest lucru ar fi adus în discuţie motivul pentru care testul anterior a avut un număr de serie mai mare”, au scris cei de la BBC.
Jurnaliştii BBC au colectat date din cât mai multe certificate de testare sârbeşti, pentru a observa cronologia acestor coduri de confirmare. 21 dintre ele au fost de colegii de la BBC, cu sediul în Serbia, toate fiind emise de Institutul de Sănătate Publică. Alte treizeci și cinci au fost obţinute de la Milovan Suvakov, un cercetător sârb stabilit în SUA, care a postat unele dintre datele sale pe Twitter, cu protejarea identităţilor.
După analizarea codurilor respective, s-a observat că toate urmau numerotarea cronologică firească. Mai puțin unul, cel pozitiv, din 16 decembrie, al lui Novak Djokovic. Cum testele au fost făcute la laboratoare diferite, jurnaliștii BBC au vrut să vadă dacă acest detaliu ar fi putut influența numerotarea respectivelor teste.
Prin comparație cu alte teste făcute în 16 decembrie, în laboratoare diferite, s-a văzut clar că ele aveau codurile de confirmare firești, în concordanță cu restul celor făcute în aceeași zi. Singura excepție a rămas testul pozitiv al lui Novak Djokovic. Acest lucru duce cu gândul la o eventuală manipulare a datei testului pozitiv, una convenabilă planurilor lui Novak Djokovic de a folosi testul pentru obținerea scutirii medicale pentru Australian Open.
În cazul acestuia, numărul codului, 7371999, se încadrează, cronologic, între rezultatele codurilor de testare pe care cei de la BBC le au pentru 25 decembrie (7366969) și 28 decembrie (7415312), nicidecum pentru 16 decembrie.
„Întotdeauna există posibilitatea unei erori. Dar dacă ar fi fost cazul, ar fi existat o explicaţie simplă. Nu văd de ce autorităţile statului nu ar spune pur şi simplu acest lucru”, a declarat, pentru BBC, Djordje Krivokapic, specialist în securitatea datelor şi în securitatea digitală.
Jurnaliștii BBC au transmis toate rezultatele investigației către autoritățile sârbe, dar nu au primit nicio lămurire în privința ciudățeniei din numărul de identificare al testului pozitiv din 16 decembrie al lui Novak Djokovic. Ziariștii britanici nu au putut obține un punct de vedere nici de la staff-ul lui Novak Djokovic.
Așa că misterul rămâne în privința testului pozitiv al acestuia. Dacă nu cumva, adevărul e exact cel sugerat de neconcordanțele descoperite de jurnaliști.