28 ian. 2022 | 15:11

Până la ce vârstă poți fi înrolat în armată în caz de escaladează problema Rusia vs. Ucraina

Social
Până la ce vârstă poți fi înrolat în armată în caz de escaladează problema Rusia vs. Ucraina
Sute de ucraineni se înscriu la antrenamente militare. Rusia este la graniță

Dincolo de granița de nord a României, în Ucraina, tineri și vârstinici se înscriu la antrenamentele militare, în timp ce tensiunile cu Rusia se acutizează. Dacă nu punem la socoteală voluntarii, în total, Forțele Armate ale Ucrainei include aproximativ 780.000 de oameni, 6.500 de tancuri, aproximativ 7.000 de vehicule blindate de luptă, 1.500 de avioane de luptă și peste 350 de nave. România,d e cealaltă parte, are un efectiv total de 122.000 de români, dintre care 68.500 de persoanal încadrat, 53.000 de rezerviști și 500 de oameni ca și personal dislocat. În 2015 președintele Klaus Iohannis promulga o nouă lege, „Legea rezervistilor voluntari”, cu ajutorul căreia se pot mări efectivele Armatei Române, prin angajarea oricărui român, dar în anumite condiții.

Sute de ucraineni se înscriu la antrenamente militare. Rusia este la graniță

Înarmați cu puști false din lemn și cuțite de cauciuc, un mic grup de aproximativ 30 de ucraineni se adună în pădurea de la periferia Kievului, se arată într-un reportaj EuroNews. Organizația „Rezistența totală” organizează aceste antrenamente pentru cei care doresc să învețe să se apere în cazul unei invazii rusești.

Tensiunile dintre Moscova și Kiev au crescut în ultimele săptămâni, pe fondul afirmațiilor potrivit cărora Rusia a plasat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina. Moscova a anexat Crimeea în 2014 și a sprijinit separatiștii din estul Ucrainei, declanșând un război care a făcut peste 13.000 de morți.

Deși mișăcările de trupe spun altceva, Rusia afirmă că nu are nicio intenție de a ataca Ucraina. Cu toate acestea, populația din Ucraina se tem că afirmațiile privind consolidarea trupelor rusești vor declanșa din nou conflictul din estul Ucrainei sau chiar mai rău.

Aceasta înseamnă că sesiunile de antrenament precum cele organizate de Organizația „Rezistența totală”au devenit mai frecvente și mai accesibile, se mai arată în reportajul EuroNews. Acestea au început la începutul acestui an, când a avut loc o acumulare similară de trupe rusești în apropierea graniței ruso-ucrainene.

Armata Ucrainei, care a moștenit o parte din echipamentele militare ale fostei URSS, deține în acest moment 780.000 de soldați activi. În comparație, România, care se află la granița de sud a Ucrainei, are încadrați în Armata Română, 122.00 de oameni, dintre care doar 68.000 sunt cadre active.

„Legea rezervistilor voluntari”

Noua lege promulgată în 2015, „Legea rezervistilor voluntari” (Legea nr. 270/2015), cu modificările ulterioare prin Legea nr. 115 din 4 mai 2021, prevede ca orice român cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani să se poată încadra în Armata Română ca rezervist voluntar. Condițiile, similare cu angajarea de soldați profesioniști, spun că trebuie să ai cetățenie română și o adresă stabilă de reședință.

Legea mai prevede că cei încadrați ca rezerviști voluntari să facă pregătirea adecvată, timp de 15 zile la o unitate militară la care vor fi repartizați, ulterior încheindu-se un contract pe o durată de 4 ani cu MApN. Legea mai prevede ca toți cei încadrați ca rezerviști voluntari să beneficieze de toate facilitățile sociale, după cum este prevăzut la articolul 6 din lege:

„Rezerviștii voluntari, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, sunt menținuți în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj, beneficiază lunar de o indemnizație, în cuantum de 30% din suma reprezentând solda de funcție în care sunt încadrați, conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deținut.

În această perioadă, rezerviștii voluntari sunt contribuabili ai sistemului de asigurări sociale, iar remunerația lunară este venit supus impozitului pe venit și bază de calcul al contribuțiilor sociale, datorate potrivit legii.”, se precizează în Legea nr. 270/2015.

În caz de conflict, conform legislației, în afară de efectivele angajate ca soldați profesioniști, gradați și ofițeri, rezerviștii voluntari pot fi chemați în cadrul unităților militare, unde și-au desfășurat perioada de pregătire.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro