Dacă folosești mașina personală destul de des, există o posibilitate destul de mare să fi simțit măcar o dată o mică ciupitură atunci când ai intrat sau ai ieșit din autovehicul, la atingerea părții metalice a ușii. Asta înseamnă că ai fost electrocutat. Află motivul pentru care se întâmplă acest lucru în rândurile de mai jos ale acestui articol.
Scaunele de piele, căptușeala ușilor și temperaturile scăzute conduc, iarna, la producerea unor șocuri electrice care pot ajunge chiar până la 300 de volți. Atât de puternic este șocul electric, încât îl poți vedea practic noaptea dacă te uiți fix la deget. Vei observa o scânteie albastră care pornește de la deget spre metalul mașinii.
Motivul este unul destul de simplu și e legat de diferitele materiale care se află în interiorul mașinii. Printre acestea se găsește și lâna, un generator de energie electrică statică, la fel cum este și pielea noastră.
Cu alte cuvinte, atunci când vrei să ieși din mașină te freci cu hainele de tapițerie, iar acestea se încarcă cu sarcină electrică. La rândul ei, caroseria mașinii joacă un rol de împământare.
Citește și: Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Ea este încărcată cu o sarcină negativă, iar corpul tău tocmai ce s-a încărcat cu sarcină pozitivă. Întrucât primul lucru pe care obișnuiești să-l atingi când te dai jos din mașină este caroseria, descărcarea se face instantaneu. În acest moment vei simți șocul.
Există două mari motive pentru care ne curentăm iarna, respectiv:
În mod natural, aerul de iarnă este uscat, întrucât temperaturile mici scad umiditatea din el. Cu cât aerul este mai uscat, cu atât favorizează mai mult apariția fenomenului de electricitate statică.
În fizică, fenomenul este cunoscut sub denumirea de încărcare electrostatică, având efectul unui mic șoc asupra întregului organism.