Odată cu apariția variantei noi, Omicron, s-a pus întrebarea dacă doza a treia de vaccin are efect. Specialiștii spun că dovezile sunt clare. Vaccinul booster oferă un nivel suplimentar de protecție împotriva bolii. Dar încă se mai pun întrebări cu privire la cât de mult vor ajuta și cât de des vor fi necesare, iar descoperirea variantei Omicron a amplificat dezbaterea privind rolul lor.
Există tot mai multe date care arată că vaccinurile booster, sau doza a treia, sporesc protecția. Dar nu se cunoaște durabilitatea, impactul și capacitatea lor de a anihila noua variantă.
Datele din Israel și din Regatul Unit indică faptul că o doză booster reduce considerabil probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de SARS-CoV-2 și să contracteze boala.
Israelul a devenit prima țară din lume care a pus la dispoziția tuturor vaccinurile. Odată cu acest demers s-a constatat că numărul zilnic de cazuri rămâne scăzut.
Astfel de date au ajutat la convingerea autorităților sanitare care erau reticente față de ideea de a oferi a treia doză de vaccin. Acum, în fața amenințării Omicron, oficialii din domeniul sănătății publice din America de Nord și Europa îi îndeamnă pe toți adulții să primească o doză suplimentară de vaccin.
Se lucrează la rapeluri specifice fiecărei variante. Medicii îi îndeamnă pe oameni să nu aștepte. Aceștia spun că imunizările cu vaccinurile disponibile astăzi ar putea ajuta la evitarea unor valuri de infecții Omicron puternice.
În Statele Unite ale Americii deja este distribuită populației doza a treia de vaccin. Cazurile de noi inectări cu varianta Omicron au crescut, de aici și decizia luată de autorități. O altă întrebare care s-a pus în ultima vreme, este dacă vaccinul booster îi ajută pe cei cu diferite afecțiuni medicale și cu un sistem imunitar scăzut.
Unul din virusologii români de marcă ai Institutul de virologie „The Wistar Institute” din Philadelphia, virusologul Costel Atanasiu, a explicat necesitatea dozei booster pentru această categorie. În același timp, specialistul a făcut și o recomandare referitoare la cât timp trebuie să se vaccineze un pacient dacă are probleme medicale.
„Booster şi doza 3 pentru COVID nu înseamnă acelaşi lucru. Boosterul se foloseşte pentru persoanele sănătoase care au făcut în prealabil două doze. Doză 3 este pentru persoanele imunocompromise (inclusiv pentru cei cu cancer care sunt sub tratament). Boosterul este în general o jumătate de doză, pe când doză 3 este făcută cu doză întreagă…
Dacă vă aduceţi aminte, la început boosterul nu a fost aprobat pentru toată lumea. Cei imunocompromişi au primit însă imediat aprobarea pentru doza 3. Persoanele imunocompromise au un sistem imunitar foarte slab, motiv pentru care celulele B şi T specifice generate sunt foarte puţine. Ei ar trebui practic să facă un vaccin la fiecare 3-4 luni că să fie în siguranţă”, a explicat specialistul pe Facebook.
Judecând după experiența israeliană, strategia pare să funcționeze. Înainte de campania de vaccinare în masă, țara era zguduită de apariția variantei Delta și a scăderii imunității. Israleul avea una dintre cele mai mari rate zilnice de infecție din lume. Numărul de cazuri este acum cu mult sub nivelul maxim din septembrie.
Și, deși unele persoane triplu vaccinate au fost testate pozitiv pentru varianta Omicron în ultimele zile, simptomele lor rămân ușoare și nu există dovezi de răspândire virală galopantă. Cercetările din ultimele luni sugerează că și alte locuri ar putea avea un succes similar cu vaccinul booster. Specialiștii au modelat impactul inițiativelor cu vaccinul booster asupra dinamicii transmiterii, luând în considerare factori precum acoperirea vaccinală și nivelurile anterioare de infecție.
Pe baza estimărilor, care spun că aproximativ 60% dintre indivizi sunt complet imunizați și unde se crede că aproximativ jumătate din populație are un istoric pozitiv de infectare, cercetătorii au constatat că o campanie cu vaccinul booster de amploare, precum cea recomandată în prezent, ar putea reduce numărul de reproducere a virusului, cu aproximativ 30%.