Cât de eficientă este, de fapt, a treia doză de vaccin. Anunțul specialiștilor

Cât de eficientă este, de fapt, a treia doză de vaccin. Anunțul specialiștilor
Varianta Delta s-a răspândit și face ravagii

Având în vedere că varianta Delta generează o nouă creștere a cazurilor, inclusiv un număr tot mai mare de cazuri pentru persoanele complet vaccinate, atenția s-a îndreptat către necesitatea unei a treia doze de vaccin COVID-19. Date noi sugerează că, deși vaccinurile actuale s-au dovedit până acum eficiente împotriva COVID-19, protecția pe care o oferă s-ar putea estompa după un timp, și că a treia doză de vaccin devine o necesitate.

A treia doză de vaccin din ce în ce mai necesară

Folosind aceste date, experții în domeniul medical și guvernele statelor au anunțat planuri la începutul verii anului 2021 de a distribui o a treia doză de vaccin COVID-19. Într-o declarație comună, grupul a spus: „Concluzionăm că va fi necesară o injecție de rapel pentru a maximiza protecția indusă de vaccin și pentru a prelungi durabilitatea acestuia”.

Noi cercetări indică faptul că protecția celor două vaccinuri ARNm, Pfizer și Moderna, s-ar putea estompa după câteva luni. Datele provin dintr-un studiu asupra pacienților vaccinați din Israel, unde vaccinul Pfizer a fost opțiunea predominantă și vaccinările au început în decembrie 2020, înaintea multor alte țări, inclusiv Statele Unite.

Studiile arată dacă este necesară a treia doză de vaccin

Potrivit studiului, pe măsură ce varianta Delta s-a răspândit prin Israel la începutul verii 2021, a existat o corelație între primirea vaccinului la o dată anterioară și contractarea unei noi infectări. De exemplu, pacienții vaccinați în ianuarie 2021 au avut de 2,26 de ori mai multe șanse de a contracta o nouă infecție decât cei vaccinați în aprilie 2021.

„Incercările pentru vaccinurile ARNm ne-au arătat că acestea au fost până la 94% eficiente în protejarea pacienților împotriva infecțiilor Dar din cauza situației, celălalt punct principal al acestor studii a fost stabilirea siguranței, astfel încât să putem începe vaccinarea oamenilor. Învățăm încă cât durează această protecție și, pe baza a ceea ce am văzut în Israel, începe să se estompeze în jur de șase luni pentru unii oameni.”, spun specialiștii.

Varianta Delta s-a răspândit și face ravagii

În luna mai, Israelul a avut printre cele mai scăzute rate de infecție din întreaga lume. Lucrurile arătau atât de bine încât, o lună mai târziu, guvernul a început să reducă dramatic restricțiile. Restaurantele și alte locații culturale au fost deschise atât cetățenilor vaccinați, cât și nevaccinați. Oamenii nu mai erau obligați să poarte măști în aer liber.

Dar era o problemă majoră la orizont, sosirea variantei Delta. A apărut la începutul lunii iulie, primul caz fiind detectat pe 7 iulie, și în curând cazurile au ajuns la un nivel alarmant. În câteva săptămâni, s-au numărat în sute. Apoi la mijlocul lunii septembrie, în Israel au existat cel puțin 10.000 de cazuri în fiecare zi, fiind mai mult decât oriunde altundeva pe Pământ. Deși majoritatea oamenilor au încă un nivel ridicat de anticorpi, infecțiile moi nu sunt evenimente rare, spun specialiștii.

în Israel a fost deja aprobată a treia doză de vaccin

Astăzi, în Israel, a treia doză de vaccin este deja o știre veche. Au fost aprobate pentru persoanele de peste 60 de ani la sfârșitul lunii iulie, iar guvernul le-a pus treptat la dispoziție pentru tot mai mulți oameni. Vaccinarea suplimentară este disponibilă în prezent tuturor celor cu vârsta de peste 12 ani, atâta timp cât au trecut cel puțin cinci luni de când au fost vaccinați cu a doua doză.

Lista țărilor care urmează exemplul crește zilnic. Marea Britanie a anunțat recent un program de rapel pentru toți cei peste 50 de ani și cei cu sistem imunitar grav slăbit. La fel ca Singapore, dar pentru imunocompromiși și peste 60 de ani.

În SUA, sute de mii de doze suplimentare au fost administrate persoanelor vulnerabile clinic începând cu 13 august, iar administrația Biden intenționează să le furnizeze tuturor adulților americani odată ce au trecut opt săptămâni de la a doua doză. Alte națiuni cu programe de rapel includ Italia, China, Rusia și România.

Dovezile spun că avem nevoie de o a treia doză de vaccin

Un studiu asupra persoanelor de peste 60 de ani, complet vaccinate, a constatat că cei care au primit o a treia doză de vaccin la cinci luni după a doua vaccinare aveau o imunitate mult mai puternică. Au fost de peste 11 ori mai puțin probabil să fie infectați cu Covid-19 și de 19 ori mai puțin probabil să se infecteze cu Covid-19 și de a dezvolta o boală severă decât cei care nu primiseră a treia doză.

De asemenea, datele proprii ale Pfizer arată că injecțiile de rapel pot restabili eficacitatea vaccinului lor la 95%. Și există și alte fragmente de dovezi din întreaga lume. Într-un studiu recent cu vaccinuri de rapel la primitorii de transplant de organe, o echipă internațională de oameni de știință a descoperit că furnizarea unei doze suplimentare de vaccin Moderna a condus la o creștere semnificativă a mai multor markeri ai imunității, în comparație cu primirea unui placebo.

Concluzie

Deși multe date sunt contradictorii, majoritatea au un numitor comun, și anume faptul că imunizarea după primele două doze scade. Deci, concluzia finală este că da, este necesară și o a treia doză de vaccin, dacă vrem să avem o imunizare activă pentru o perioadă mai lungă de timp. Unii specialiști declarau recent că în anii care urmează vaccinul covid va deveni la fel ca cel antigripal, adică odată la cel puțin șase luni. Rămâne să vedem, în cele din urmă, care va fi varianta cea mai bună.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI