Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, anunță cel mai sumbru scenariu în valul 5 al pandemiei de COVID-19. Potrivit oficialului, există o mare posibilitate ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la ATI. Pe cale de consecință, pacienții vor trebui relocați în spitalele cu locuri libere. Mai multe detalii, în continuare.
Raed Arafat anunță cel mai sumblu scenariu din pandemie. Conform șefului DSU, numărul de cazuri la terapie intensiva va crește considerabil, depășind săptămână viitoare 1.000. Astfel, pacienții vor trebui mutați în spitalele cu locuri rămase libere. Mai mult, specialiștii estimează și o creștere a numărului de decese.
În prezent, două județe din România se apropie deja de 60% grad de ocupare a spitalelor COVID-19, respectiv Cluj şi Suceava. Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii, gradul de ocupare a spitalelor COVID este acum de 58% în Cluj, în creștere față de săptămâna trecută, când era de 43%.
În judeţul Suceava, gradul de ocupare a spitalelor COVID-19 a ajuns de 41%, cât era săptămâna trecută, la 56%.
Raed Arafat a mai spus că specialiştii în sănătate publică se aşteaptă ca numărul pacienţilor care vor avea nevoie de spitalizare în urma infectării cu COVID să crească în următoarea perioadă.
„La acest moment încă ne aflam pe un tren crescător al numărului cazurilor pozitive. Dacă menținem acest ritm, este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la Terapie Intensivă. Asta o să se reflecte cu transferiri între județe unde sunt paturi libere. (…) Decesele, am avut creșteri la decese, azi 71, ieri peste 90 decese.
Faptul că varianta Omicron este o variantă care este mai puţin cu impact patongen, adică cu impact mai puţin din punct de vedere al gravităţii ei, e un lucru foarte pozitiv. Trebuie să rămânem precauţi, eu nu aş categorisi îngrijorătoare, nu e îngrijorătoare, este o situaţie care necesită precauţie pentru următoarele două, trei săptămâni până atingem vârful şi după care vedem că începe să scadă.
Trebuie monitorizat, trebuie adaptat, trebuie respectate regulile de bază, mai ales regula cu purtarea măştii pe care o considerăm că este poate cea mai eficientă metodă cu excepţia vaccinării, care din nou poate preveni ajungerea într-o stare gravă şi ajungerea la terapie intensivă şi chiar decesul. În rest, aşteptăm să vedem care va fi evoluţia şi la un moment probabil că o să scadă complet numărul cazurilor Delta şi vom avea preponderent cazurile Omicron“, a declarat șeful DSU.
Citește și: Explicația lui Raed Arafat pentru scurtarea carantinei pentru vaccinați. Măsura intră mâine în vigoare
Reamintim că, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul României au fost înregistrate 31.683 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintr-un total de 100.952 teste RT-PCR și antigen efectuate, cu 2.572 mai puțin decât în ziua precedentă.
„Vedem că numărul testelor a crescut însă în acelaşi timp rata de pozitivare este una foarte importantă, iar acum este stabilizată în ultimele două trei zile la 30, 31, 32 la sută din totalul testelor şi acest lucru este un semn asupra faptului că există un număr mare de cazuri în comunitate. La numărul localităţilor, avem o scădere a numărului localităţilor între 1 şi 3 la mie de la 1193 în 19 ianuarie, la 991, dar asta nu pentru că s-a îmbunătăţit situaţia, ci pentru că o parte din aceste localităţi au trecut la peste trei la mie şi aici se vede o creştere la localităţile cu peste 3 la mie de la 798 pe 19 ianuarie la 1.636 în 26 ianuarie ca şi incidenţă. (…)
Evoluţia o vedem în toate judeţele, trecerea către situaţia în care depăşesc 3 la mie în Alba de la 16 la 22 de localităţi care depăşesc 3 la mie, în Arad de la 24 la 44, în Bacău de la 35 am ajuns la 56, diferenţa fiind între 19 ianuarie şi 26 ianuarie, în Călăraşi, de exemplu, de la zero la 35“, a explicat Arafat.