Ce trebuie să știe cei care se gândesc să ajungă în Poliția Română? Viitorii oameni ai legii au parte de un examen mai dificil chiar de anul acesta. Iată schimbările propuse de Ministerul de Interne! Care va fi modalitate de recrutare a candidaților?
Ministerul de Interne a pus piciorul în prag și a decis să schimbe radical modalitate de recrutare a candidaților în școlile de subofițeri. Această schimbare vine după o serie de intervenții ratate ale Poliției Române în care au fost implicați mai mulți agenți tineri care s-au dovedit nepregătiți în fața evenimentelor din teren.
Concret, examenul pentru viitorii oameni ai legii va fi mai greu începând cu luna aprilie 2022. Doar tinerii care pot dovedi că înțeleg și pot aplica legile specifice meseriei vor fi admiși în școlile MAI. Examenul nu se va rezuma doar la un test-grilă din limba română și o limbă străină, ci va fi mult mai complex.
Acesta va conține și jocuri de rol în timpul cărora candidații vor trebui să dea dovadă că au capacitatea să poarte un dialog coerent, ferm și bazat în special pe noțiuni din legislație. De asemenea, se urmărește aptitudinea viitorului polițist de a interacționa cu cetățenii, capacitatea de a se exprima în public și de a lua decizii legale într-un timp scurt.
Mai mult decât atât, reacția în fața unei situații date este și ea extrem de importantă. Prima sesiune de admitere din anul 2022 este programată pentru luna aprilie. Au fost aprobate 1.340 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” din Câmpina.
Potrivit informațiilor oficiale de pe site-ul școlii de la Câmpina, fiecare modul de examen va avea o anumită pondere în nota finală a candidatului: limba română – 40%, limba străină – 15%, legislaţia specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi instituţiilor politice ale statului – 20%, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză – 15%. Mai mult decât atât, nota obținută la proba sportivă va conta și ea la media finală.
Cei care vor să devină ofițeri trebuie să cunoască noțiuni din: Constituţia României, lgislaţia specifică MAI privind modul de organizare, funcţionare şi atribuţiile Poliţiei Române, noţiuni despre principalele instituţii ale statului (parlament, guvern, preşedinţie, administraţie publică şi autoritatea judecătorească), Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Codul de etică şi deontologie al poliţistului.
Pe lângă legislaţie, candidaţii trebuie să stăpânească elemente de logică precum: argumentarea si structura argumentării, propoziţii categorice, raţionamentul etc.