22 ian. 2022 | 17:33

Bani în plus la salariu pentru această categorie de români. E oficial, ce s-a stabilit pentru 2022

Politică
Bani în plus la salariu pentru această categorie de români. E oficial, ce s-a stabilit pentru 2022
La finalul întâlnirii dintre sindicate și premeriul Nicolae Ciucă s-a ajuns la o concluzie și, implicit, o decizie.

Actualul guvern, condus de Nicolae Cucă, a preluat frâiele economiei românești într-o perioadă extrem de delicată. Anticipând anumite situații, cabinetul a venit cu un pachet minim de măsuri sociale, în contextul crizei în care România se află. Dar măsurile propuse sunt pe termen scurt, iar cele importante, cum ar fi Legea salarizării din 2017, au răms și de data asta la coada priorităților. Din acest motiv pe final de 2021 și acum la început de 2022, sindicatele au început să-și facă din nou simțită prezența. Moivul este unul simplu, legea din 2017 a rămas restantă, iar majorările salariale stabilite prin această lege nu s-au mai făcut, încă din 2020.

Premierul Nicolae Cucă și „moștenirea” lăsată de fostele guvernări

În 2017, se vota în Parlamentul României Legea nr. 153/2017, mai pe scurt Legea salarizării, care prevedea majorări salariale pentru majoritatea angajaților din sistemul bugetar românesc. Fie că este vorba de angajații din educație, din sistemele administrative, sau din sistemul medical, conform legii, trebuiau să aibă parte de majorări salariale.

Etapizarea era stabilită pentru următorii patru ani, din 2018 și până în 2021, inclusiv, dar în ianuarie 2021, Guvernul Cîțu a impus ordonanța austerității prin care s-a suspendat aplicarea etapizată a acestei legi. Pe fondul pandemie, a crizei economice și a lipsei de bani la bugetul centralizat, decizia guvernului codus de Florin Cîțu a nemulțumit sindicatele.

Odată cu venirea la guvernare a noii coaliții PSD-PNL-UDMR, s-au adus câteva pachete de măsuri sociale, majoritatea fiind aplicabile, cu precădere, pe fondul exploziei prețurilor la gaze și energia electrică. Alte măsuri au avut în vedere cei peste 4  milioane de pensionari, dar aplicarea legii salarizării a rămas, din nou, pe ultimul loc.

Începutul de an a adus și noi mișcări sindicale, după cum s-a putut observa și în aceste zile, prin grevele angajaților STB, pe același fond al lipsei de majorări salariale. În acest context, pe 6 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții sindicatelor din sistemul medical românesc, dar și cu sindicatele din învățământ, aici fiind vorba de o restanță mult mai mare a majorărilor salarile.

La începutul anului, Premierul Nicolae Ciucă a avut un dialog cu liderii federațiilor sindicale din România, la care au participat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și ministrul Muncii, Marius Budăi, discuțiile axându-se și pe condițiile de muncă și pe salarii.

Sindicatele din Sănătate au promisiunea unor noi majorări salariale

La acel moment nu s-a ajuns la o concluzie general acceptată de sindicate, astfel că ieri a mai avut loc o întrevedere, tot cu reprezentanții sindicali din Sănătate și Educație. În comparație cu grevele STB, membrii sindicatelor din Sănătate și Educație au făcut proteste, dar la locul de muncă, până la întrevederea de ieri, de la Palatul Victoria.

La finalul întâlnirii s-a ajuns la o concluzie și, implicit, o decizie din partea premierului Nicolae Ciucă, și anume alocarea de la bugetul de stat a unor fonduri pentru majorările salariale. Cu alte cuvinte, Nicolae Ciucă s-a angajat să majoreze salariile din Sănătate cu „¼ din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”.

O altă decizie a fost ca în următoarele 120 de zile de guvernare, să se aducă la cunoștința sindicatelor calendarul de modificare a Legii nr. 153/2017, dar și reforma legii salarizării, angajament asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro