Poate că și tu te întrebi adesea de ce anumite obiecte uzuale au diferite forme sau caracteristici. Sunt adesea curiozități la care vrem să răspundem și astăzi îți vom dezvălui încă una! Secretul are legătură cu siguranța și cu viețile salvate în timpul mersului cu mașina. Tu știi care este rolul tetierelor auto, de fapt? Puțini șoferi știu importanța uriașă pe care o au acestea în anumite momente.
Conduci sau ești pasager zilnic și ajungi să-ți sprijini capul pe tetierele scaunelor. Dar pentru ce sunt acestea? Oferă un anumit tip de siguranță sau sunt acolo doar pentru a-ți pune capul pe ele, la drumuri mai lungi? Tetierele joacă, de fapt, un rol esențial mai mult decât ai putea crede. Toți șoferii trebuie să afle asta!
Pe lângă faptul că pot fi folosite ca pernă, pentru un pui de somn în mașină, adevăratul motiv al tetierelor nu are prea mare legătură cu confortul, ci cu siguranța. Pe lângă protecția capului și a gâtului de răni grave în cazul unui accident, tetierele îndeplinesc o altă funcție importantă. Spre exemplu, dacă o persoană rămâne blocată într-un vehicul care se scufundă și nu poate coborî geamul, pentru a se salva, îl poate sparge datorită vârfurilor metalice care leagă tetiera de cadrul scaunului.
Acest truc care salvează vieți este genial deoarece nu necesită prea multă forță fizică și poate fi folosit pentru a părăsi mașina care este cuprinsă de flăcări, se inundă sau este atacată de hoți.
Înainte de anii 1960, tetierele erau opționale în mașini. De regulă, se găseau la mașinile de lux ca și caracteristică de confort. Dar în 1969, tetierele au devenit o regulă standard de siguranță, deoarece s-a dovedit că previn rănile cu cinci până la 10 la sută. Deci, din punct de vedere tehnic, da, ai nevoie de tetiere în orice mașină, deoarece acestea îți pot salva viața.
Ce mai trebuie să știi despre tetiere este poziționarea corectă a acestora. Amplasate prost, ele pot duce la răni mai grave, așa că iată ce trebuie să faci. Partea superioară a tetierei ar trebui să fie poziționată în partea de sus a capului. Dacă tetiera este mai jos de zona urechilor, atunci capul poate fi aruncat peste tetiera în cazul unei coliziuni. Capul ar trebui să fie, de asemenea, la aproximativ 5-10 centimetri de tetieră, pentru a putea preveni rănirea gravă.