Dacă în ultimele zile temperaturile ne-au dus cu gândul către vară, deși suntem în octombrie, conform celor mai recente date, vom avea Temperaturi de iarnă la început de noiembrie 2024. Datele meteo precizează că, de fapt, frigul acaparează România.
Suntem la doar 2 zile distanță de finalul unei luni octombrie, moderată din punctul de vedere al temperaturilor, iar meteorologii anunță vreme neobișnuită în luna noiembrie.
Ba mai mult, ca urmare a unui val de căldură ce a apărut pe cerul Europei, din 25 ale lunii și până astăzi, temperaturile ne-au dus cu gândul către vară.
Cu toate astea, duminică au apărut noi informații de la specialiștii meteorologi care anunță o schimbare radicală a vremii, pe fondul apariției unui front de aer polar, fiind precizată și data de la care vom asista la temperaturi de iarnă.
Vorbim de date actualizate, cel puțin, o dată la 2 zile, iar informațiile de duminică spun că începând cu 2 noiembrie valorile termice vor avea un caracter de scădere bruscă, în mai toate regiunile din România, prognoza fiind bazată pe modelele numerice ECMWF și GFS. Cu alte cuvinte, iarna vine mai repede în România.
Din primele predicții termice mai reiese că se schimbă vremea radical, și cele mai scăzute valori termice vor fi în zona montană, precum și în jumătatea nordică a teritoriului.
Dacă din 2 noiembrie avem parte de temperaturi de iarnă la început de noiembrie 2024, de a doua zi, 3 ale lunii, frontul de aer rece se va propaga în toată țara, având parte de nopți reci și cu posibilitatea apariției brumei.
Datele prognozate anterior au fost actualizate, iar conform acestora, experții meteo spun că frigul acaparează România și mai mult, începând cu data de 6 noiembrie. Răcirea rapidă a vremii se datorează faptului că un vortex polar lovește România.
Schimbarea va fi resimțită, inclusiv în estul României, urmând ca pe parcurs să fie o constantă a acestui început de luă noiembrie. Aceleași actualizări pun accent pe valorile termice de pe timpul nopților, care vor extrem de reci, aceeași situație fiind valabilă și pentru primele ore ale dimineților. ca și regiuni, cele mai afectate vor fi Moldova, Muntenia și Dobrogea, restul zonelor fiind acaparate de frig treptat.
Pentru ziua de 29 octombrie, reamintim că ANM menține 3 atenționări de cod galben pentru județele Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Hunedoara, Timiș, Arad, fiind vorba despre fenomenul de „Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m”, având valabilitate până în jurul orei 12:00, la prânz.
Concluzia este că finalul lunii este unul relativ călduros, iar începutul lunii noiembrie va fi unul extrem de rece.