Veste incredibilă pentru clienții Kaufland România. Faimosul retailer german are interzis să construiască o sucursală în unul dintre cele mai populare orașe ale României. Oficialii magazinului sunt hotărâți să dea în judecată primăria respectivei localități, care a decis să construiască altceva pe terenul pe care retailerul l-a cumpărat în 2020, de pe care va fi expropriat.
Kaufland este în mijlocul unui scandal de proporții, de când retailerul german se gândește să dea în judecată, cel mai probabil, Primăria Cluj-Napoca după ce administrația publică locală a aprobat, în noiembrie anul trecut, o Hotărâre de Consiliu Local privind Studiul de Fezabilitate pentru construirea trenului metropolitan și metroului pe terenul cumpărat de cei de la Kaufland acum aproximativ 2 ani.
Cu alte cuvinte, Kaufland România are interzis să construiască un magazin în orașul lui Emil Boc, pe terenul pe care l-a achiziționat în 2020 și de pe care urmează să fie expropriat.
În urma hotărârii menționate anterior, celebrul retailer Kaufland va pierde terenul de 30.000 de metri pătrați din Florești, de pe locul fostei ferme de pui, pe care l-a cumpărat în 2020, prin licitație.
„O eventuală procedură de expropriere ar presupune suportarea costului exproprierii (probabil exclusiv din bugetul local al UAT Florești, în condițiile în care terenul Kaufland se află în afara zonei minime de siguranță a trenului metropolitan).
Cu titlu preliminar, arătăm că despăgubirile datorate de expropriator sunt formate din două componente, anume valoarea reală a imobilului și prejudiciul suferit de expropriat ca urmare a exproprierii”, au transmis reprezentanții Kaufland prin societatea de avocați Mușat & Asociații, scriu cei de la Ziar de Cluj.
Conform informațiilor oficiale, organizarea de șantier pentru una dintre stațiile trenului metropolitan și metroului, care se vor construi curând, vor trece și peste terenul Kaufland, motiv pentru care autoritățile locale sunt nevoite să exproprieze compania.
De asemenea, șantierul de pe terenul fostei ferme de pui ar urma să fie activ cel mai probabil până în anul 2028. Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, este de părere că plângerea celor de la Kaufland ar fi nefondată.
„Acest studiu de fezabilitate confirmă, pe de o parte, intenția autorităților publice de a expropria terenul Kaufland în vederea amplasării organizării de șantier aferente trenului de suprafață ce va traversa comuna Florești (i.e. Stație Teilor), situată în imediata lor proximitate.
Pe de altă parte, cuprinde și modificarea încadrării funcționale a terenului Kaufland în sensul includerii în zonă mixtă, pentru care regulamentul local de urbanism aferent instituie interdicția utilizării sale pentru comerț en detail în clădiri independente de tip supermarket, hypermarket (big box), mall etc., ce va constitui – în caz de nerevocare a acestei hotărâri – un obstacol în continuarea procedurii de autorizare a lucrărilor de construire a centrului comercial inițiate de Kaufland.”, se arată în plângerea prealabilă, potrivit sursei citate.
Problemele ridicate de către reprezentanții Kaufland România vor fi discutate marți, 18 ianuarie, la ședința de Consiliu Local din Cluj.