Camerele de supraveghere instalate de Romsilva pentru monitoriza fauna din Parcul Național Piatra Craiului au surprins mai mulți lupi. De regulă, aceste animale sunt foarte rar văzute de oameni, în special lupii care trăiesc în haită.
Țara noastră are una dintre cele mai dezvoltate populații de lup din toată Europa. Animalele atacă în haită și dirijează prada în locuri precum râuri, pentru a le fi mai ușor să o ucidă. Lupul este carnivor și trăiește în haită, dar și pe cont propriu. Are un rol decisiv în menținerea echilibrului ecologic și a unor ecosisteme natural sănătoase.
O haită de lupi este formată din perechea conducătoare, masculul și femela alfa și pui. Imagini cu o astfel de familie au fost înregistrate de Romsilva și postate pe pagina de Facebook a Regiei Naționale Pădurilor. Lupii au fost surprinși într-o pădure, după ce a nins.
„Lupi surprinşi în toiul nopţii într-o pădure din Parcul National Piatra Craiului. Vă prezentăm o serie de filmări din această iarnă, realizate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei instalate de specialiştii Romsilva din cadrul administraţiei Parcului Naţional Piatra Craiului. În fiecare haită există o ordine respectată, limbajul corpului exprimând poziţia lupului în haită”, explică Romsilva pe Facebook.
Astfel de imagini sunt cu atât mai spectaculoase cu cât lupul este un prădător foarte discret. Rareori poate fi surprins în mediul său natural, iar șansele de a surprinde o haită de lupi sunt chiar mai mici. Parcul Național Piatra Craiului este unul dintre cele 22 de parcuri naționale administrate de Regia Națională a Pădurilor.
Are o suprafață de aproape 15.000 de hectare și se întinde în județele Brașov și Argeș. 10.860 de hectare sunt păduri, iar peste 6.000 sunt protejate. Parcul Național Piatra Craiului găzduiește o populație bogată de lup. Lupii pot alerga cu până la 60 de kilometri pe oră și parcurg zeci de kilometri în căutarea prăzii. Au simțuri extrem de dezvoltate, ce le permite să vâneze ziua și noaptea.
„Lupii parcurg zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii şi când atacă, pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră. Au simţuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul şi văzul foarte dezvoltate, permiţându-Ie să vâneze ziua şi noaptea. Atacă în haită, bine coordonaţi, şi dirijează prada în locuri în care aceasta îşi pierde mobilitatea, de exemplu râuri, unde este ucisă”, mai arată Romsilva.
Imaginile cu haita de lupi le puteți viziona aici, pe pagina de Facebook oficială Romsilva.