Spitalele din municipiul Buzău care tratează pacienții infectați cu Covid-19 se confruntă cu un deficit serios de cadre medicale. Autoritățile au anunțat o posibilă venire a valului 5, iar conducerea spitalelor caută soluții pentru a nu fi prinși fără personal.
Reprezentanții spitalelor spun că și-au făcut stocurile necesare de medicamente și echipamente, însă nu are cine să aibă grijă de pacienți, deoarece sunt din ce în ce mai puțini medici. Chiar dacă anul trecut au avut loc concursuri de ocupare a posturilor, acestea au rămas neocupate. Niciunul dintre spitalele buzoiene nu au destule cadre medicale.
De exemplu, la Spitalul Județean de Urgență din Buzău, doi medici ATI au plecat în luna decembrie, iar cea mai necesară secție în această perioadă a rămas fără medici. De asemenea, Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a rămas cu patru medici. Liniile de gardă au rămas neacoperite și au fost încheiate contracte cu medicii rezidenți.
„Din decembrie au plecat doi medici ATI. Am discutat atât cu rezidenţi cât şi cu specialişti. Am făcut contracte cu 3 medici rezidenţi pentru a rezolva liniile de gardă şi aşteptăm acceptul unui medic specialist care ne-a promis în proporţie de 95% că va veni la Buzău. Avem acum toate gărzile acoperite şi sper ca şi în continuare să le avem”, a spus managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.
Serviciul de Ambulanță din Gorj le-a solicitat oamenilor să nu se îmbolnăvească, deoarece nu sunt destui medici pentru a-i trata pe toți. În unele cazuri, ambulanțele ajung la pacienți doar cu un asistent și șoferul. Recent, situația a devenit mai gravă, fiind mai multe solicitări, iar numărul de medici este redus, aceștia refuzând să lucreze pe Ambulanță.
„Funcționăm în regim de avarie. Mai avem doar cinci medici care pot asigura urgența în teren la solicitări. Este păcat pentru că sunt oameni aflați în suferință la care nu poate să ajunge medicul, deși ar fi trebuit să ajungă.”, a explicat Marian Popescu, sindicalist.
Potrivit managerului Serviciului de Ambulanță, atunci când s-a angajat el lucrau 14 medici pe Ambulanță. În prezent mai sunt doar cinci. Revoltat de această situație este și prefectul Gorjului.
„Într-un serviciu de ambulanţă care are mai multe puncte în care îşi desfăşoară activitatea. Gen: Cărbuneşti, Novaci, Motru, șamd, să nu ai niciun medic pe ambulanţă este deja de… noaptea minţii. Sunt foarte nemulțumit de modul în care este gestionată activitatea la Serviciul de Ambulanță Gorj. ”, a explicat Marcel Iacobescu, potrivit observatornews.ro.
Înainte de Crăciun, Ministrul Sănătății și prefectul Gorjului a trimis corpul de control în inspecție, iar instituția s-a ales cu o amendă de 25.000 de lei din partea DSP.