În primele zile ale anului 2022, gigantul suedez Ikea a anunțat majorări masive la prețurile practicate. În afară de asta, pe fondul crizei campaniilor de vaccinare, gigantul a mai luat o decizie dură. Măsura are legătură strict cu angajații Ikea, la nivel global, care au decis să nu se vaccineze. Compania a decis să taie indemnizațiile de boală pentru personalul nevaccinat obligat să se autoizoleze.
Gigantul Ikea a redus indemnizațiile de boală pentru personalul nevaccinat care trebuie să se autoizoleze din cauza expunerii la Covid. În unele cazuri, decizia se aplică și pentru lucrătorii care au fost testați pozitiv. Gigantul de retail a recunoscut că este un „subiect emoționant”, dar a declarat că politica sa a trebuit să evolueze în funcție de circumstanțele în schimbare.
Începând din această săptămână, la Wessex Water vor fi aplicate reducerile, iar în SUA mai multe companii importante au început să penalizeze lucrătorii nevaccinați. Această măsură vine în contextul în care firmele se luptă cu absențele masive ale personalului și cu creșterea costurilor.
La Ikea, lucrătorii nevaccinați, care nu au circumstanțe atenuante, care sunt depistați pozitiv, vor fi plătiți în conformitate cu sumele din contractele de muncă. Lucrătorii nevaccinați, fără circumstanțe atenuante și care trebuie să se izoleze din cauza faptului că au fost identificați ca fiind un contact apropiat, ar putea primi acum doar 96,35 lire sterline pe săptămână. Suma, de aproximativ 115 euro, reprezintă minimul de plată a indemnizației legale de boală în Marea Britanie, conform BCC.
Ghidul de autoizolare pentru persoanele care au fost vaccinate a fost relaxat luna trecută în Anglia. Cu toate acestea, nu a existat nicio modificare a orientărilor pentru persoanele nevaccinate care intră în contact cu cazuri pozitive și care trebuie să se autoizoleze în continuare timp de 10 zile întregi de la data expunerii la virus.
Salariul mediu la Ikea este cuprins între aproximativ 400 și 450 de lire sterline, echivalentul a 540 de euro, în funcție de locație. Așa cum se întâmplă în multe companii, personalul beneficiază de indemnizație de boală îmbunătățită. Ikea este un jucător important de pe piața britanică, având nu mai puțin de 10.000 de angajați. Într-o declarație oficială, reprezentanții companiei spun:
„Colegii de muncă complet vaccinați sau cei care nu sunt vaccinați din cauza unor circumstanțe atenuante care, de exemplu, ar putea include sarcina sau alte motive medicale, vor primi plata integrală.
Colegii nevaccinați, fără circumstanțe atenuante, care sunt testați pozitiv cu Covid, vor primi plata integrală a salariului de boală al companiei, în conformitate cu politica de absență a companiei noastre.
Colegii de muncă nevaccinați, fără circumstanțe atenuante, care au fost identificați ca fiind contacte apropiate ale unui caz pozitiv, vor primi indemnizația de boală legală.”
În Anglia, persoanele care sunt vaccinate cu cel puțin două doze nu trebuie să se autoizoleze dacă au fost în contact apropiat cu o persoană infectată cu Covid. Persoanele nevaccinate contactate prin intermediul sistemului guvernamental de testare și urmărire trebuie totuși să se izoleze, conform legii. Multe companii s-au plâns de lipsa forței de muncă pe parcursul anului 2021, iar acum se înregistrează absențe masive din cauza tulpinii mai infecțioase Omicron.
Oficialii Ikea au declarat că, pe toată durata pandemiei, nu au concediat personalul, iar cei care s-au autoizolat au primit salariul integral. Această decizie ar putea încuraja personalul să se vaccineze, dar alții ar putea fi mai puțin dispuși să se testeze sau să se autoizoleze pentru că nu-și pot permite să își ia concediu de odihnă la rata legală de aproximativ 96 de lire sterline.
Îndrumarea oficială a avocaților specializați în dreptul muncii a fost de a nu face diferențe între angajați, deoarece consecințele ar putea fi complexe și ar putea apărea probleme juridice. Avocatul specializat în dreptul muncii Sarah Ozanne, de la CMS, a avertizat, de asemenea, în legătură cu problemele juridice complexe și a declarat că este dificil să se ajungă la un echilibru corect.
„Această acțiune a Ikea pare mai degrabă o reacție la lipsa de personal și la modul de gestionare a acesteia decât o „discriminare” intenționată a celor nevaccinați.
Dar angajatorii ar trebui să se gândească dacă acțiunile lor sunt proporționale ca mijloc de atingere a obiectivului de a readuce angajații la locul de muncă.”, declară Sarah Ozanne.
Ben Willmott, șeful departamentului de politici publice din cadrul Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), a declarat pentru BBC că există argumente pro și contra în ceea ce privește schimbarea condițiilor de plată a indemnizațiilor de boală pentru anumiți lucrători.