07 ian. 2022 | 12:40

Țara din Europa cu un declin demografic record. E cel mai puternic de la căderea comunismului

Social
Țara din Europa cu un declin demografic record. E cel mai puternic de la căderea comunismului
Statul va pierde 25% din populație până în 2040

O statistică anunțată de Euractiv vine cu vești proaste pentru vecinii bulgari. Datele arată că Bulgaria va pierde 25% din populație până în 2040. Datele sunt confirmate și de Academia Bulgară de Științe și Universitatea din Sofia, care spune că Bulgaria are cel mai rapid declin demografic din lume. Dacă dați un search pe Google la cuvintele „Bulgaria” și „demografie”, veți afla rapid că, de ani de zile, jurnaliștii și analiștii raportează că populația țării este una dintre cele mai rapid reduse din lume.

Pe măsură ce Europa de Est se micșorează, Bulgaria devine o țară fantomă

De la sfârșitul comunismului, în urmă cu 30 de ani, numărul de locuitori a scăzut cu mai mult de o cincime, de la aproape 9 milioane la aproximativ 7 milioane. Această cifră este aproximativ echivalentă cu procentul de pierdere înregistrat în Siria în ultimul deceniu, diferența fiind că Siria era în război.

Porțiuni mari din mediul rural din Bulgaria au fost golite de conținut. Populația a dispărut, dar clădirile sunt încă în picioare. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, dacă aceste tendințe continuă, Bulgaria se va contracta și mai mult, ajungând la aproximativ 5,4 milioane de persoane până la jumătatea secolului. Asta ar însemna o reducere suplimentară de 23 – 25%.

Alte estimări spun că ar putea coborâ până la 4 milioane, mai puțin de jumătate din populația sa de vârf. Iar Bulgaria este doar unul dintre multele locuri care se transformă din cauza schimbărilor demografice uriașe. În America de Nord, în Asia de Est și în alte părți ale Europei, rata natalității este în scădere.

Anul trecut, în SUA, numărul total de nașteri a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 32 de ani, iar rata medie de fertilitate a scăzut de la 1,76 la 1,72 nașteri pe femeie, al patrulea an consecutiv în care rata a scăzut. În același timp, urbanizarea îi atrage pe cei tineri și ambițioși din mediul rural. Comunitățile rurale de pretutindeni sunt pe cale de dispariție.

Bulgaria va pierde 25% din populație până în 2040

Bulgaria are cel mai rapid declin demografic din lume, iar populația va scădea cu un sfert până în 2040, potrivit unui studiu realizat de Academia Bulgară de Științe și Universitatea din Sofia. Populația Bulgariei ar urma să se prăbușească de la aproape 7 milioane de locuitori la o cifră cuprinsă între 5,08 milioane și 5,8 milioane în următoarele două decenii, potrivit autorilor studiului.

În condițiile actuale, caracterizate de o criză demografică tot mai profundă, dezvoltarea viitoare a orașelor bulgare, inclusiv a celor mari, va fi determinată de capacitatea lor de a păstra și de a atrage locuitori. Se preconizează că populația urbană a țării va atinge o pondere de 79% în 2040, față de 74% în prezent, arată datele publicate de EURACTIV.

„Orașele care reușesc să fie flexibile și să se dezvolte într-un mediu în schimbare dinamică vor fi capabile să atragă bani și oameni. Micile așezări din Bulgaria, inclusiv orașele mici, nu vor fi pregătite pentru acest mediu competitiv.

Un factor agravant suplimentar va fi îmbătrânirea populației. Altul este și forța de muncă insuficientă, precum și forța de muncă slab calificată. În 1989, populația Bulgariei era de aproape 9 milioane de locuitori. De atunci aceasta a scăzut rapid.”, arată Krassen Nikolov, reprezentatul Euractiv pentru Bulgaria, în studiu.

Cifrele principale sunt clare

În 1988, populația Bulgariei a atins un nivel maxim de 8,9 milioane de locuitori. În prezent, aceasta este de 6,9 milioane. Acest lucru înseamnă că, în puțin peste trei decenii, populația țării a scăzut cu un extraordinar 25 %.

Aceasta este o scădere chiar mai dramatică decât cea înregistrată în Bosnia și Herțegovina, care a suferit patru ani de război. Conform proiecției „realiste”, și nu pesimiste, a NSI, populația țării va continua să scadă, ajungând la o scădere de 35% până în 2050, comparativ cu 1988.

Natalitatea și degradarea socială în Bulgaria

În 1950, în Bulgaria s-au născut un număr record de 182.571 de copii. Cu câteva fluctuații, acest număr a scăzut de atunci. Anul trecut, s-au născut 61.538 de copii în Bulgaria.

De asemenea, în 1950 s-a înregistrat cel mai mare spor natural înregistrat vreodată în această țară. Asta înseamnă că în acel an au existat cu 108.437 de nașteri mai multe decât decese.

Din 1990, însă, în Bulgaria au fost mai multe decese decât nașteri. În 2019, au murit cu 46.545 mai mulți bulgari decât s-au născut. În ultimele trei decenii, un număr mare de persoane au emigrat, în special de când Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană în 2007.

În 2010, 308.089 de cetățeni bulgari erau înregistrați ca locuind în cele 28 de state membre ale UE și în cele patru țări ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS). Datele statistice arată că este posibil ca un număr mai mare de cetățeni bulgari să fi trăit și să fi lucrat ilegal și să își fi legalizat ulterior situația. Cu toate acestea, până în 2019, acest număr a crescut la 890 000.

Aproape 400.000 de bulgari locuiesc în Germania

Numai în Germania erau înregistrați 39.153 de bulgari în 2005, un număr care a crescut cu 820%, ajungând la 360.170 în 2019. Câteva sute de mii trăiesc, de asemenea, în Turcia.

Potrivit datelor, până la 1,5 milioane de cetățeni bulgari trăiesc acum în străinătate. Scăderea rapidă a populației Bulgariei poate fi pusă pe jumătate pe seama emigrației și pe jumătate pe seama cauzelor naturale.

Acestea din urmă sunt legate de rata scăzută a natalității din țară. Însă, cu o rată de fertilitate de 1,58, adică numărul mediu de copii pe care îi are fiecare femeie, Bulgaria se află aproape exact în media UE.

Rata de fertilitate a Bulgariei s-a prăbușit

Cu toate acestea, în timpul zilelor dificile de după prăbușirea comunismului, rata de fertilitate a Bulgariei s-a prăbușit la 1,1 în 1997. Pentru ca o populație să rămână la aceeași dimensiune, acest număr trebuie să fie de 2,1.

În afară de rata de fertilitate, ceea ce face ca situația să fie mult mai gravă decât în cea mai mare parte a restului Europei este o rată ridicată a mortalității. De la naștere, un bulgar se poate aștepta să trăiască până la vârsta de 74,9 ani, care este cea mai scăzută din UE.

În sine, această cifră ascunde probleme grave. Femeile, de exemplu, trăiesc în medie cu șapte ani mai mult decât bărbații. Potrivit Magdalenei Kostova, director de statistici demografice și sociale la NSI, speranța de viață a bărbaților este redusă de un număr neobișnuit de mare de bărbați care mor la 40 și 50 de ani.

Concluzie

După România, Bulgaria are, de asemenea, cea mai slabă rată a mortalității infantile din UE, ceea ce, la rândul său, afectează cifra privind speranța de viață. Deși nu există date specifice cu privire la aceste două cifre, este posibil ca ele să reflecte probleme profunde care afectează sănătatea minorității rome din Bulgaria, în mare parte săracă.

În cazul în care condițiile economice sunt bune, populația se va stabiliza la aproximativ șase milioane de locuitori în perioada 2040-50, spun specialiștii. Dar avertizează că este greșit săse fixeze numărul de bulgari, spre deosebire de structura populației, ceea ce înseamnă că bulgarii sunt din ce în ce mai bătrâni și slab educați.

Provocările demografice cu care se confruntă Bulgaria sunt uriașe. În prezent, autoritățile pregătesc cu sârg recensământul de anul acesta, care, din punct de vedere numeric, va fi un moment al adevărului.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Schimbări la plata cu cardul. Măsura intră în vigoare joi, 26 decembrie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro