Criză economica provocată de pandemia de COVID-19 ar putea avea efecte devastatoare la nivel mondial. În cei peste 75 de ani de activitate Fondul Monetar Internațional nu a lansat niciodată premoniții atât de alarmante precum a făcut-o în urmă cu câteva zile. De asemenea, Organizația Națiunilor Unite avertizează vizavi de moartea a sute de mii de copii care nu vor mai avea ce mânca.
În urmă cu două zile, FMI a avertizat asupra unei scăderi radicale a economiei mondiale, fiind estimată o scădere de 3% în 2020, în comparație cu criza din 2008 care a generat o scădere de 0,1%:
„Este foarte probabil ca economia globală să experimenteze cea mai gravă recesiune de după Marea Criză Economică din 1930, depăşind criza financiară globală de acum un deceniu„, a explicat Gita Gopinath, economistul şef de la FMI, într-o conferinţă de presă.
Din păcate, veștile proaste nu se opresc aici. Organizația Națiunilor Unite a anunțat joi că sute de mii de copii sunt în pericol de moarte din cauza sărăciei extreme. Potrivit acestora, viitoarea criză economică mondială va fi mult mai periculoasă decât virusul în sine, generând mai multe decese.
În raportul publicat de ONU, pe data de 16 aprilie, se arată că aproape 369 de milioane de copii din 143 de ţări depind de mesele oferite la şcoală, în această perioadă fiind nevoiţi să găsească o altă sursă de hrană. Urmările acestei crize se anunță terifiante, astfel că sute de mii de copii ar putea muri de foame, iar alte zeci de milioane de oameni se vor confrunta cu o sărăcie extremă.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, trage un mare semnal de alarmă: “Trebuie să acţionăm acum împotriva fiecărei ameninţări la adresa copiilor noştri. Liderii trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru a amortiza impactul pandemiei. Ceea ce a început ca o situaţie de urgenţă în domeniul sănătăţii publice s-a transformat într-un test formidabil pentru promisiunea globală de a nu lăsa nimeni în urmă„.
Tot în raportul ONU se explică faptul că pentru copii, existența virusului nu îi va afecta la fel de mult precum această criză financiară care îi va lăsa fără sursă de hrană. În acest sens, raportul ONU menționează faptul că ”greutăţile economice cu care se confruntă familiile ca urmare a încetinirii economiei globale ar putea duce în 2020 la sute de mii de decese suplimentare ale unor copii, inversând progresele din ultimii 2 – 3 ani în reducerea mortalităţii infantile.”
Datele sumbre oferite de Organizaţiei Naţiunilor Unite estimează că 42 de milioane până la 66 de milioane de copii ar putea suporta efectele sărăciei extreme, cifră care s-ar adăuga celor 386 de milioane de copii aflaţi deja în sărăcie extremă în 2019. Potrivit ONU, în prezent, în 188 de ţări au fost închise școlile, lucru care afectează peste 1,5 miliarde de copii.