Nu puține au fost cazurile în care așa-zise firme legale, cu acte în regulă, au făcut afaceri cu statul. Mai exact cu structuri importante ale statului, și pe sume considerabile. Este și cazul unei operațiuni, denumite generic „Împlicuirea”, derulată de MAI, prin mai multe contracte subsecvente cu o singură firmă, deși la licitție participaseră două. Firma în cauză aparține unui fost director al companiei Poșta Română, Dumitru Daniel Neagoe, acuzat în trecut de luare de mită, și cu o condamnare la șase ani de închisoare.
Pe vremea guvernării lui Dacian Cioloș, se scotea la licitație prin SEAP, așa cum de altfel era și normal, un contract al MAI, prin care trebuiau trimise pensionarilor instituției taloanele de pensii. La licitația cu pricina se înscriau, conform jurnaliștilor de la Jurnalul, două companii. După cum s-a aflat ulterior, una dintre acestea, SC Letter Lionpost SRL. cu sediul în București, avea să primească mai multe contracte subsecvente din partea MAI, pentru operațiunea „Împlicuirea”.
Operațiunea cu nume subversiv era menită de a trimite tuturor pensionarilor instituției de la acea vreme, și celor care ieșeau ulterior din câmpul muncii, taloanele de pensie în plicuri speciale. Aceiași jurnaliști de la publicația amintită au descoperit care a fost și încă este valoarea contractelor, deși la licitație, cum mențonam mai devreme, participaseră două companii, care au și câștigat.
Conform datelor obținute de publicația Jurnalul, contractele încheiate de MAI și SC Letter Lionpost SRL se ridică la 2,680,560 de lei (aproximativ 300.000 de euro), în baza a două contracte subsecvente semante de cele două entități. Trebuie reamintit că valoarea totală a contratului cadru se ridica la 1.867.200 de lei fără TVA. licitația fiind câștigată atât de SC Letter Lionpost SRL, cât și de cealaltă companie participantă, SC Atlas Tour SRL din Vâlcea.
Partea și mai interesantă a acestei situații, cu multe semne de întrebare, este proprietarul companiei cu cele mai multe contracte, SC Letter Lionpost SRL. La o cercetare mai amănunțită s-a constatat că proprietarul acesteia este fostul director al companiei de stat, Poșta Română, în persoana lui Dumitru Daniel Neagoe.
A deținut funcția de director la Compania Națională Poșta Română timp de aproape trei ani, din 2010 pana in 2013. Cu toate că lucrurile ar fi mers bine în cadrul companiei, în perioada în care Dumitru Daniel Neagoe a fost director, s-au acumulat nu mai puțin de 100 de milioane de euro datorie, și s-a ajuns în pragul insolvenței.
Acuzațiile de corupție împotriva acestuia au plecat de la faptul că Dumitru Daniel Neagoe, în calitatea sa de director la Compania Națională Poșta Română, ar fi cerut beneficii materiale de la o companie în schimbul acordării unor contracte privind servicii de curăţenie şi reîncărcare a cartelelor telefonice prepaid. Procurorii demarau dosarul penal în 2016, după o anchetă desfășurată pe baza unei plângeri penale făcută împotriva acestuia.
Culmea este că, în 2020, magistrații de pe lângă Tribunalul București dădeau și o decizie în acest dosar, și anume de șase ani și jumătate de închisoare pentru Dumitru Daniel Neagoe, același cu proprietarul companiei contractate de MAI pentru împlicuirea taloanelor de pensii.
Reprezentranții MAI au dat o explicație, referitor la contractele încheiate cu SC Letter Lionpost SRL., în care justifică aceste contracte, spunând în același timp că sumele plătite ar fi mult mai mici decât cele publicate:
„Suma plătită de Casa de Pensii Sectoriale a MAI în anul 2021 a fost de 171.969,03 RON cu TVA. La nivelul Casei de Pensii Sectoriale a M.A.I. a fost încheiat Acordul Cadru nr. 4338112/03.05.2019 de împlicuire a taloanelor de pensii și împlicuire a taloanelor speciale de călătorie, într-un singur plic cu valabilitate de 4 ani, cu S.C. Letter Lionpost S.R.L. Subsecvent acordului cadru a fost încheiat contractul cu numărul 270893/14.12.2021, având valabilitate de un an de zile începând cu data de 01.01.2022. Valoarea contractului subsecvent nr. 270893/14.12.2021 este raportată la o cantitate minimă și maximă de taloane de pensie expediate lunar, respectiv între 51.000 și 160.000, în funcție de dinamica corespondenței.
Astfel, raportându-ne la cantitatea minimă și maximă de taloane, valoarea minimă a contractului este de 91.800 lei fără TVA, pe an, iar valoarea maximă poate fi de 288.000 lei fără TVA, pe an. Prețul unitar serviciu împlicuire cu plic inclus este de 0,15 lei fără TVA la care se adaugă prețul unitar serviciu împlicuire taloane speciale de călătorie cu plic inclus de 0,01 lei fără TVA. De exemplu, pentru luna Ianuarie 2022, cantitatea taloanelor transmise către S.C. Letter Lionpost S.R.L. este de 84.233 la un preț unitar de 0,15 lei fără TVA, rezultând astfel un preț lunar de 12.634,lei fără TVA”, a transmis. Ministerul de Interne.
În ceea ce-l privește pe Dumitru Daniel Neagoe, comunicatul nu face nicio referire la acesta, și nici la situația de facto în care fostul director și proprietarul companiei contractate de MAI se află. Reamintim că în dosarul din 2016, DNA spune că ar recurs la acțiuni similare, prin intermediul altei firme, „Lonestar SRL”, pentru a beneficia de sume de bani.