Unele persoane visează să se bucure de o vilă de lux, cu o curte uriașă și un decor cât se poate de rafinat. Între timp, alții au găsit secretul unei vieți fericite prin a trăi cât se poate de simplu. Costurile pe care le au doi români au scăzut drastic de când s-au mutat în tiny house în Iași.
Constantin O. locuiește alături de iubita sa, doi câini și o pisică într-o casă micuță din zona Bucium, la 12 kilometri de Iași. Acesta a refuzat propunerea părinților când aceștia l-au rugat să îi cumpere o garsonieră, ținând cont că și-a dorit să construiască propria locuință.
Ulterior, el a găsit un teren de 500 de metri pătrați, iar în 2016 s-a hotărât să se mute acolo. La început, el a gătit la foc de tabără și s-a încălzit la un reșou electric în timpul anotimpului rece. Ideea unui tiny house i-a venit după ce s-a documentat pe Youtube. El a apelat la un arhitect și un inginer.
„Am făcut un tiny house din lemn, cu gândul că, în viitor, când voi avea bani de o casă mai mare, să o transform în atelier de tâmplărie, o pasiune de-ale mele unde încă sunt la început.”, a transmis Constantin O. pentru lovedeco.ro.
Casa în care locuiește acesta are 21 de metri pătrați, fiind formată dintr-o cameră principală, unde există bucătăria și spațiul de locuit, baia fiind amplasată separat. A durat aproximativ un an până când locuința a fost ridicată, timp în care Constantin O. a locuit într-o dubă împrumutată.
Între timp, baia mai trebuie să fie finisată, chiar dacă este funcțională și are izolație. De asemenea, o investiție mai mare a fost făcută pentru geamurile care au trei straturi de sticlă, ele fiind cumpărate în urma unui credit. Costurile pentru alte facilități sunt unele reduse.
Bărbatul și iubita lui beneficiază de apă și curent, ambele fiind trase de la un vecin. De asemenea, internetul a fost asigurat de peste un an, la fel ca și contractul cu salubritatea. O fosă septică este folosită pentru apele menajere, o butelie pentru gătit și un boiler electric pentru apă caldă, dar și o sobă.
Cu acestea fiind spuse, cheltuielile pentru întreținere sunt unele reduse. Constantin O. plătește 100 de lei pentru curent, 70 de lei pentru apă, 40 de lei pentru curent, 30 de lei pentru salubritate, 100 de lei pentru motorină și 75 de lei pentru gaz, însă butelia îl ține mai multe luni.