Șoferii trebuie să ia la cunoștință noile vești pentru anul care se apropie cu pași repezi. Ce li se pregătește conducătorilor auto din 2022? Iată detalii din proiectul oficial! Ce urmează să se schimbe radical?
Conducătorii auto au parte de vești pentru anul 2022. Rețeaua de drumuri publice ar urma să fie monitorizată video de către polițiști. Abaterile șoferilor vor fi constatate automat, arată un proiect de lege adoptat tacit la Senat chiar în această săptămână. Proiectul nu a fost discutat în plen sau supus votului.
Pentru ca acesta să fie aplicat, el trebuie să treacă de Camera Deputaților și de șeful statului. Sistemul ar urma să fie format din dispozitive fixe și mobile prin care să se detecteze șoferii care depășesc limitele legale de viteză, trec pe culoarea interzisă a semaforului sau se apropie prea mult de mașinile din față ori evită purtarea centurii de siguranță. Astfel, noile modificări indică faptul că amenda va fi însoțită și de o poză prin care se constată contravenția.
„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres.
Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, scrie în proiect, arată avocat.net.
Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în termen de 90 de zile calendaristice (prin poștă sau e-mail). Amenzile trebuie să fie achitate într-un cont nou special creat în sensul acesta. Proiectul va avea nevoie de norma de implementare, dacă va ajunge să fie aplicat.
O altă modificare este aceea că nu te mai poți înscrie la școala de șoferi dacă nu ai absolvit minumum 10 clase. De asemenea, de anul viitor se modifică și modul de susținere din cadrul probei practice de la examen.
„Din 100 de persoane care dau examenul scris, aproximativ 30 de persoane reuşesc să treacă de proba teoretică. Deci, vorbim de o rată de 30% în 2018, în timp ce în 2017 rata era de aproximativ 50%.
Tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire al candidaţilor”, spunea Rodica Popescu în urmă cu doi ani într-o declaraţie de presă susţinută la sediul DRPCIV.