În localitatea Uricani, la circa 35 de kilometri depărtare de Iași, se spune că este locul unor făpturi supranaturale, iar oamenii nu au curajul sa calce pe acele meleaguri, deoarece un animal extrem de periculos și unic în lume păzește locul.
Zona este una de stepă, cu foarte multe stânci, nisip și ierburi înalte din rezervația „Dealul lui Dumnezeu”. Se spune că animalul rar și periculos are capacitatea de a se camufla și este foarte greu să-l deosebești de restul zonei. Oamenii se tem de dintele lui ascuțit cu otravă, iar puțini sunt cei care l-au văzut. Faptul că se face nevăzut este un adevărat pericol pentru cei care au curaj să exploreze dealurile.
Este vorba despre un număr foarte restrâns de exemplare, iar din acest motiv, animalele sunt protejate prin lege. Sunt foarte rare, însă cei care au reușit să le vadă povestesc că întâlnirea cu aceste ființe i-a marcat, într-un sens pozitiv. Vorbim despre o specie unică de reptile care se găsește doar în România. Unii spun că este un șarpe biblic, iar alte legende spun că ar putea fi din neamul balaurului spintecat de Sfântul Gheorghe.
Vipera de stepă face parte din specia ursinii moldavica și se întâlnește doar în zona Moldovei. Iese din hibernare în martie-aprilie, năpârlesc, apoi urmează o perioadă de reproducere. De regulă, vipera de stepă se retrage imediat dacă se întâlnește cu un om, însă dacă este încolțită, este bine de știut că veninul ei este extrem de periculos. Totodată, veninul ei este folosit în industria farmaceutică, dar specia este protejată, deci nu poate fi exploatată.
Există o legendă în județul Botoșani, satul Alba, care spune că pe malurile Prutului se afla niște movile care ar fi, de fapt, morminte de uriași. Un profesor din zonă, Gheorghe Apătăchioaei, spune că movila este cu adevărat un mormânt. Cadrul didactic este pasionat istoric local, așa că s-a documentat pentru a afla adevărul.
”Mormântul a fost cercetat o singură dată, la începutul secolului al XIX lea, cu metodele de atunci. Mărturiile vremii spun că acolo s-au găsit nişte obiecte, ale căror poze au apărut mai târziu şi în posesia cărora am intrat şi noi. Sunt obiecte germanice. Inclusiv coiful este al unui germanic. Totodată defunctul se spune că avea părul păstrat. Era lung şi roşcat. De aceea au crezut că este o femeie şi i-au spus ”crăiasa”. După aceea şi-au dat seama că este un bărbat, un războinic, înarmat. A fost îngropat cu tot cu calul”, spune profesorul.
Locuitorii spun că în acea zonă există o comoară nedescoperită, însă nimeni nu a avut curaj până acum să o caute. Unii erau descurajați din cauza terenului, care este mai mult o mlaștină, iar alții de blesteme.