Pe 24 decembrie este ajunul Crăciunului, data la care sărbătorile încep cu adevărat, iar gospodinele sunt în toiul pregătirilor pentru masa de a doua zi. Tot în ziua de 24 decembrie, seara, ajunge și Moș Crăciun, una dintre cele mai frumoase părți ale acestei sărbători pentru copii. Ajunul Crăciunului este o sărbătoare importantă în anticiparea Crăciunului. Sărbătorim la 25 decembrie nașterea lui Hristos, iar înainte cu o zi se păstrează câteva tradiții și obicieuri importante.
Adunarea cu prietenii și familia în ajun, cântatul colindelor, deschiderea cadourilor și decorarea casei cu luminițe de Crăciun fac parte dintre tradițiile și obicieurile care nu se schimbă.
Tot în ajunul Crăciunului se face un lucru, pe care, însă, mulți români îl fac încă de la începutul lunii decembrie, și anume împodobitul bradului.
Până la sfârșitul anilor 1800, pomii de Crăciun au prins contur și erau adesea decorați atât cu ornamente făcute în casă, cât și cu unele importate din Germania.
Printre tradiții și obicieuri se numără colindatul, făcutul de colaci, împodobitul casei și pregătirile pentru Crăciun.
În ajunul Crăciunului nu se dă nimic cu împrumut și se recuperează ce s-a împrumutat.
Nu se aruncă gunoiul în data aceasta. Copiii pornesc cu colindul: „Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”.
La țară, oamenii nu împodobesc niciodată bradul înainte de ziua de 24. Farmecul zilei de ajun este împodobitul și desfăcutul cadourilor de Crăciun.
În trecut, decorațiunile și pomii erau lăsate până în Ajunul Crăciunului pentru a fi montate, deoarece se credea că orice moment mai devreme de atât aduce ghinion.
În tradiția romano-catolică, bradul de Crăciun nu este pus decât în după-amiaza zilei de 24 decembrie.
Totuși, în mod tradițional, bradul de Crăciun ar trebui să fie montat și decorat la începutul Adventului, care este perioada în care creștinii se pregătesc să sărbătorească nașterea lui Iisus Hristos.
Adventul începe în a patra duminică înainte de Crăciun, cunoscută sub numele de Duminica Adventului, și se încheie întotdeauna în Ajunul Crăciunului (24 decembrie).
Acest lucru înseamnă că anul acesta, Adventul cade duminică, 28 noiembrie, și este cea mai timpurie dată la care tradiția spune că ar trebui să vă instalați bradul.