Un român trăiește de 15 ani într-un oraș aflat în estul Siberiei, acolo unde temperaturile scad cu mult sub cele de îngheț. Marius Giura locuiește în capitala Republicii Buryatia, Ulan-Ude.
În orașul din estul Siberiei locuiesc aproximativ 450.000 de oameni, iar recent, au rămas fără căldură în timp ce temperatura a ajuns la -30 de grade Celsius. Marius povestește că în capitala Republicii Buryatia majoritatea locuitorilor au centrală în case, deoarece sunt deservite două termocentrale. Pe pagina sa de Facebook, românul a povestit cum una dintre acestea a cedat, după ce a avut loc un incendiu. Termocentrala respectiva a fost construită în anii 50.
„Azi-noapte la ora 3:27 la TEC-1 (cea mai veche termocentrală, construită prin ani 1950-1960) a avut loc un incendiu la o parte din dispeceratul de supraveghere și cablare electrică al termocentralei, probabil în urma unui scurtcircuit. Incendiul a scos aproape total din funcțiune termocentrala, 4 dintre cuptoare/cazane și două turbogeneratoare nu mai lucrează”, a explicat misionarul pe Facebook.
Unele persoane nu au avut de suferit în urma defecțiunii, deoarece mai există case care se încălzesc cu lemne sau cărbune. Cei care au rămas fără căldură locuiesc în cartierele de blocuri, aceștia având încălzire centrală.
Marius mai spune că temperatura din oraș în această perioadă este în jur de -30 de grade Celsius și mai mult din cei 450.000 de locuitori au rămas fără căldură. Autoritățile au declarat stare de urgență și speră să rezolvă situația cât mai repede. Au în plan relocarea locuitorilor din cele circa 1.000 de blocuri. Unde anume, nu se știe exact, deoarece este vorba de peste 100.000 de oameni.
„La o temperatură de aproximativ -30*C, peste jumătate din oraș (aproximativ 1000 de blocuri de la 3 la 20 de etaje) au rămas practic nealimentate cu agent termic. Printre ele și blocul nostru. A fost declarată starea de urgență și sistemul TEC-1 a fost interconectat cu cel al TEC-2 – un sistem de interconectare între cele două termocentrale gândit și pus în funcțiune după ce în anul 2003 aceeași TEC-1 s-a stricat și a ieșit din funcțiune pentru mai bine de 2 săptămâni în ianuarie, cea mai geroasă lună a anului, cu temperaturi care uneori coboară spre -40*C”, mai relatează Marius Giura.
Atunci mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza frigului. Blocurile au înghețat la propriu și au crăpat caloriferele. Marius a mai precizat că și anul trecut au mai existat probleme la cealaltă termocentrală și că speră ca aceasta să nu se defecteze din cauza suprasolicitării.