Anumite alimente sunt consumate de foarte mulți români, însă puțini știu ce pericole ascund. Numeroase persoane se îndreaptă către produsele de post în această perioadă, așa că nu este de mirare că acestea dispar imediat de pe rafturile magazinelor. Cu toate acestea, ele nu ar fi chiar așa de bune.
Pateul vegetal este delicios, ideal pentru această perioadă și îi poate ajuta pe mulți să se bucure de o gustare rapidă, fără a depune prea mult efort. Totuși, modul în care acesta este făcut s-a schimbat din 2011 până acum. El conține 298% mai multă sare în 2021, spre surprinderea tuturor.
InfoCons a realizat un studiu pentru a vedea evoluția produselor de acest tip, comparând datele din 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021. Au fost analizate peste 50 de produse, de la diverși producători și distribuitori, ele găsindu-se în conservă, cu un gramaj cuprins între 75 și 200 de grame.
Produsele din 2016 aveau 10,45 E-uri, în timp ce 7,87 E-uri, 6,62 E-uri, 5,5 E-uri și 3,92 E-uri se găseau în alimentele consumate în 2018, 2015, 2011, respectiv 2021. Aditivii au fost găsiți într-o cantitate considerabilă, fiind folosiți 7 sau mai mulți.
Produsul care avea un număr mai mare de aditivi a fost găsit în studiul din 2016. Între timp, 2 dintre produsele din studiul din 2011, 2 din 2015 și 15 din 2021 aveau 0 aditivi. Printre cei mai cunoscuți se numără caragenanul, într-un procentaj de 67,80% și monoglumatul de sodiu, anume 55,56%.
De asemenea, nu lipsesc polifosfații, cu un procentaj de 48,55% și ascorbatul de sodiu, cu 36,86%. În anul 2021 au fost găsiți cu 32,15 mai puțini aditivi. Cantitatea maximă de grăsimi a fost de 28,9 grame în produsele din 2011, 2016, 2018 și 2021, dar și de 27,3 grame în 2015.
Cantitatea minimă de grăsimi a fost de 13,6 grame, găsită în produsele din 2016 și 2018, dar și 15,3 grame, 14,5 grame și 16,5 grame în produsele din 2011, 2015, respectiv 2021. Atunci când vine vorba despre cantitatea de fibre, în 2011 nu au fost identificate alimente care să conțină așa ceva.
Între timp, într-un produs din 21 de alimente studiate în 2016 s-au găsit fibre. Totuși, din 39 de produse din 2021, 21 au avut în compoziție fibre. Conținutul de sare s-a modificat drastic. Valoarea maximă de sodiu, anume 1,95 de grame, a fost atinsă în 2021.
În 2016, 2018, 2015 și 2021, erau folosite cantități de 1,86 de grame, 1,4 grame și 0,65 de grame. InfoCons recomandă ca eticheta produselor de tip pate vegetal să fie citită pentru ca românii să se ferească de E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare sau zahăr.