20 dec. 2021 | 10:35

Ziua de Ignat. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții din popor. Ce nu e bine sub nicio formă să faci azi

Știri generale
Ziua de Ignat. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții din popor. Ce nu e bine sub nicio formă să faci azi
Traditii si superstitii in ziua de Ignat

În ziua de 20 decembrie românii celebrează Ziua de Ignat, atunci când se taie porcul pentru Crăciun. În zona rurală, se spune că oamenii păstrează acest obicei, din vremuri străvechi, pentru a avea noroc în anul ce vine, respectând orânduielile tradiției. De asemenea, în Ziua de Ignat se fac primele prognoze despre vreme și se strâng leacuri pentru boli, spun cei superstițioși.

Tradiții și superstiții în Ziua de Ignat

Potrivit tradițiilor românești, în ziua de Ignat, porcii se taie dimineața, iar animalul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre Răsărit, pentru ca norocul să dea peste români în anul ce urmează să vină.

De asemenea, se face o cruce pe frunte și una pe spatele porcului înainte ca animalul să fie sacrificat, rostind incantația Sfintei Treimi „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!”.

Cu toții știm faptul că ele mai consumate bucăți din porcul sacrificat sunt capul și picioarele, pe care gospodinele le folosesc pentru a prepara cele mai gustoase piftii sau răcituri. Cei superstițioși sunt de părere că piftia asigură sporul și sănătatea, atât a oamenilor, cât și a animalelor din gospodărie.

Se spune că, pentru a fi bucuroși și lipsiți de griji în anul următir, copiii din mediul rural se urcă pe porc după ce a fost pârlit şi curăţat. Pe vremuri, copiii se băteau pe bășica porcului, din care făceau o minge.

În unele gospodării, copiii sunt însemnaţi pe frunte cu sângele porcului, în semnul crucii, pentru a fi sănătoși și feriți de boli în anul ce urmează.

De ce nu se muncește în Ziua de Ignat

De asemenea, o altă superstiție spune că în Ziua de Ignat nu se lucrează, ci doar se pregătește carnea animalului sacrificat. În caz contrar, nu vei avea parte de prea mult noroc. Tradiția mai spune că, atunci când vezi sânge de Ignat, înseamnă că vei fi ferit de boli.

Tăierea și pregătirea porcului sunt lucruri extrem de importante. Conform superstițiilor românești, atunci când vii cu porcul tăiat în casă, este obligatoriu să aduci mai întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc.

Pe de altă parte, dacă porcul sacrificat în Ziua de Ignat este negru, atunci gospodinele trebuie să pună o strachină cu mei dedesubt, în care să se adune sângele.

Dupa ce meiul se usucă, acesta se macină și, cu ajutorul acestuia, copiii se afumă pentru a scăpa de guturai. De asemenea, fierea și sângele porcului negru tăiat de ignat ar vindeca numeroase boli.