Dacă îți place carnea de pui, atunci știi că este cel mai ușor de gătit, are cele mai puține grăsimi și calorii, este foarte accesibilă și absoarbe bine orice fel de arome. Mulți cred că este foarte ușor să faci carne de pui, dar există multe greșeli care îți strică definitiv această carne fragedă și delicată. Puiul este printre cele mai sănătoase forme de proteină animală și este o carne ușor de gătit.
Chiar și așa, mulți fac câteva greșeli atunci când pregătesc pui. Fie că îl usucă prea tare sau îl decongelază apoi îl bagă din nou la congelator, acestea sunt cele mai comune greșeli pe care le poți face când gătești pui.
Pentru început, trebui să decongelezi puiul lent, în frigider. Ai grijă să îl pui pe ultimul raft ca să nu răspândești bacteriile. Pune puiul într-o oală sau castron și acoperă recipientul până se decongelează.
O altă greșeală este că pui puiul direct în cuptor de la frigider. Carnea trebuie să ajungă la temperatura camerei, pentru că nu se va găti în mod egal. De fapt, dacă îl pui din frigider direct în cuptor, părțile de sus vor fi complet uscate până ca puiul să se gătească în interior.
Înainte de a condimenta puiul, este bine să usuci bine pielea, ca să obții o crustă crocantă. În plus, nu trebuie să speli niciodată puiul înainte să îl prepari.
Asezonează puiul cu condimente. Sare, piper, ierburi, boia, fulgi de chilli, usturoi pudră, rozmarin, usturoi, sos de soia sau orice alte condimente dorești. Dacă faci o rețetă asiatică, folosește ghimbir, soia, usturoi și fulgi de ardei iuți. Dacă vrei o rețetă indiană folosește lapte de cocos și curry, turmeric și ghimbir. Dacă vrei să faci aripioare în stil american, combină sos barbeque cu miere sau zahăr și fă un sos lipicios.
După ce ai copt puiul, lasă-l la odihnit 10 minute. Toate cărnurile ar trebui lăsate la odihnit după ce au stat la cuptor sau pe grătar, ca să fie suculente.