În Planul Național de Reziliență și Redresare, aprobat în septembrie de președintele Comisiei Europene, guvernul român s-a angajat să renunțe treptat la producția de energie electrică pe bază de huilă și lignit până în 2032. Acest plan prevede reducerea capacității de producție de cărbune cu mai mult de trei sferturi până în 2025. Potrivit campaniei „Europa dincolo de cărbune”, acest lucru înseamnă că România are acum la îndemână ieșirea din sectorul cărbunelui înainte de 2030, în conformitate cu acordul climatic de la Paris. În același context, al poluării, șeful de la Hidroelectrica, Bogdan Badea, spune că sunt necesare noi centrale de producere a energiei electrice nepoluante, ori România ar putea ajunge într-o situație extrem de delicată.
Prin asumarea astui punct din PNRR, România devine cea de-a 19-a țară din Europa care anunță că va renunța la cărbune. Alte state, precum Portugalia și Grecia, au închis până la această oră toate centralele care foloseau combustibil fosil pentru a produce energia electrică necesară. s-a luat angajamentul de a renunța la cărbune.
„Guvernele unor țări precum Polonia, Republica Cehă și Germania ar trebui să ia notă. Suntem în finalul jocului pentru cărbune în întreaga Europă.
Cu cât mai repede ne defosilizăm sectoarele energetice, cu atât mai mare va fi beneficiul pentru fiecare cetățean european.”, a declarat Kathrin Gutmann, director al campaniei „Europe Beyond Coal”.
În același timp, asumarea în PNRR, înseamnă că România se alătură Germaniei și Muntenegrului ca fiind singurele țări europene care au eliminat treptat cărbunele, ceea ce este incompatibil cu Acordul ONU privind clima de la Paris
Trei țări europene au ieșit deja din cărbune. Șapte s-au angajat să facă acest lucru până în 2025 și alte șase până în 2030. Ungaria, Danemarca și Grecia și-au devansat anul acesta eliminarea treptată a cărbunelui. România se alătură Macedoniei de Nord, Spaniei și Muntenegrului, care au anunțat o eliminare treptată a cărbunelui în acest an.
Recent, șeful de la Hidroelectrica, Bogdan Badea, a fost audiat în comisiile de specialitate din Parlamentul României. Principalele teme de discuție a fost actualul sistem de producere a energiei electrice prin folosirea de combustibili fosili, dar și gradul de poluare prin emisiile de carbon.
Semnalul de alarmă tras de Bogdan Badea ne pune în fața unui scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina, în condițiile în care nu există un plan de retehnologizare a actualelor centrale, și nici pentru construcția unora noi nepoluante.
“Targetul (de reducere a emisiilor pe care şi l-a asumat România – n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat.
Preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili. Trebuie să punem ceva în loc foarte repede,. Altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea.”, declară Bogdan Badea, şeful Hidroelectrica.