În cursul zilei de duminică, salvamontiștii din Zărnești au intervenit pentru a salva un bărbat care a fost mușcat de o viperă. Evenimentul a avut loc în Masivul Piatra Craiului, iar bărbatul a fost transportat în siguranță la spital.
Din fericire, bărbatul a ajuns la timp la unitatea medicală, datorită salvatorilor montani de la Zărnești, care au colaborat cu personalul din cadrul dispeceratului 112 din cadrul ISU Brașov, transmite Agerpres.
„Probabil că, pentru mulţi dintre noi, este greu de crezut, dar acest caz atipic din creasta Pietrei Craiului ne arată că nimic nu este imposibil. O persoană de sex masculin a fost atacată de o viperă… chiar dacă ne aflăm în luna decembrie şi stratul existent de zăpadă a făcut ca toată creasta să fie albă”, a precizat Salvamont Zărneşti, pe pagina de Facebook.
Operațiunea a durat în jur de două ore, iar bărbatul a fost preluat de SMURD și dus la Spitalul Orășenesc Zărnești. Ulterior, acesta a fost transferat la Spitalul Județean Brașov. Din fericire, starea lui de sănătate este stabilă.
„Pentru acţiunea de salvare au fost esenţiale colaborarea salvatorilor montani din Zărneşti cu operatorii 112, indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratului medical de urgentă, faptul că a existat un om potrivit la locul potrivit, prin Vlad Dobre, aflat întâmplător la antrenament înspre Vf. Ascuţit şi sprijinul din partea Serviciul Public Judeţean Salvamont Braşov.
Vlad a coborât în timp record victima din Vf. Ascuţit până la preluarea acesteia de către Serviciul Salvamont Zărneşti, fiind asistat prin telefon de către medicul de urgenţă specializat din cadrul dispeceratului”, a precizat sursa citată.
Întâmplarea a avut loc în localitatea Dobrovăț din județul Iași, într-o livadă din apropierea casei. Bărbatul a fost mușcat, iar experții spun că, cel mai probabil, este vorba despre o viperă. Acesta a dezvoltat reacții alergice severe. Brațul său s-a umflat foarte tare și a intrat în șoc anafilactic.
Din fericire, la fața locului a ajuns repede elicopterul SMURD, care l-a transportat pe pacient la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Potrivit medicilor, acesta a avut un răspuns favorabil atunci când i s-a administrat serul antivenin.
„Faptul ca el a apelat 112 imediat a fost un lucru bun. Semnele de șoc anafilactic s-au instalat destul de rapid și, în general, dacă este vorba de un șarpe veninos sau insecte în numar mare care dezvoltă o reacție din partea organismului, rapiditatea intervenției este foarte importantă. Măsurile de prim-ajutor sunt evident spălarea cu apă și săpun, eventual cu dezinfectant, și urmarirea persoanei respective”, a declarat pentru Digi24 Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.