Având în vedere că Roșia Montană a fost o zonă minieră, de-a lungul anilor au fost scoase la iveală o serie de descoperiri interesante, una dintre cele mai interesante fiind scheletul unui gigant de 10 metri înălțime, găsit în 1976. În urmă cu aproximativ 5.500 de ani, o galerie subterană a fost construită în regiune.
În februarie 2012, un grup de geologi a urmărit filonul de aur în același loc. Ei au continuat să sape până când au ajuns la baza galeriei. Spre marea lor surpriză, au găsit o piatră funerară care cu siguranță nu era făcută din rocă obișnuită.
Geologii au prelevat o mostră, iar rezultatele de laborator au arătat că printre componentele pietrei funerare se numărau 55% praf de aur de 50 de karate, 15% praf de granit și 30% wolfram.
De asemenea, analiza a arătat că piatra compozită fusese realizată cu ajutorul unui tip de tehnologie necunoscută astăzi.
Cunoscut sub numele de „Galeria Hiperboreană” sau „Galeria 13”, locul acestei descoperiri uimitoare se află sub satul Cornea. O serie de alte descoperiri au fost făcute în acest loc în 1976.
Cu toate acestea, în numele „securității”, descoperirile antropologice și arheologice au fost considerate prea neobișnuite și șocante pentru acea vreme, astfel că galeria a fost sigilată permanent.
Piatra funerară nu a fost singurul obiect neobișnuit găsit în interiorul galeriei. Pe ea, arheologii au găsit scheletul unui gigant înalt de 10 metri.
Aparent, gigantul fusese îngropat acolo după moarte, cu picioarele adunate într-o parte. Neavând echipamentul adecvat necesar pentru a analiza o astfel de descoperire, scheletul a fost trimis la Moscova. Din păcate, de atunci nu s-a mai raportat nimic despre gigant.
”Legenda uriaşilor care au trăit pe Pământ se sprijină pe fapte reale şi se cere investigată de către cercetători oneşti, fără idei preconcepute.
Pentru localizarea gropilor în care au fost înhumaţi uriaşii din vechime, se folosesc în prezent metode tehnice complicate şi neperformante, cu scopul tergiversării viitoarelor descoperiri.
De ce nu se foloseşte detecţia extrasenzorială, procedeu prin care se poate determina operativ şi cu precizie orice lucru îngropat în pământ?”, spune Vasile Rudan, un cercetător în domeniul extrasenzorialului, într-un articol publicat pe portalul jurnalparanormal.ro.
În timpul săpăturilor, ridicarea pietrei funerare a scos la iveală și intrarea într-o groapă. Groapa cu diametrul de patru metri avea o scară în spirală descendentă, iar din interior radia o lumină violet lăptos.
În funcție de regiunea din România din care provin legendele, există nume diferite pentru uriași. În zona Boziorul, giganții sunt cunoscuți sub numele de „tătarii” („tartari”), de exemplu.
Un număr de schelete neobișnuit de înalte au fost descoperite la Scaieni, în Munții Buzăului. De exemplu, când localnicii au încercat să planteze meri pe un deal, au descoperit accidental schelete umanoide de peste 2,4 metri înălțime, împreună cu fragmente de ceramică.