29 nov. 2021 | 15:59

Cât de periculoasă este varianta africană a coronavirusului pentru persoanele vaccinate cu schema completă. Anunţul făcut de specialişti

Sănătate
Cât de periculoasă este varianta africană a coronavirusului pentru persoanele vaccinate cu schema completă. Anunţul făcut de specialişti
Specialiștii încearcă să afle cât de multă protecție oferă vaccinurile împotriva Omicron

Apariția variantei Omicron a determinat speculații pe scară largă că aceasta ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile Covid-19 decât cele existente, inclusiv Delta. Dar ce înseamnă acest lucru pentru persoana medie dublu vaccinată? Rămâne să aflăm împreună un posibil răspuns.

Ce înseamnă apariția variantei Omicron pentru cei dublu-vaccinați

Toate vaccinurile disponibile în prezent prin antrenarea sistemului imunitar împotriva proteinei spike a coronavirusului. Aceasta este cheia pe care vaccinurile o folosesc pentru a infecta celulele prin legarea la receptorul ACE2.

Omicron posedă peste 30 de mutații în această proteină, inclusiv 10 în așa-numitul „domeniu de legare a receptorului” . Este vorba de partea specifică care se fixează pe acest receptor. Delta are două mutații RBD.

Cu toate acestea, chiar și cu toate aceste modificări, vor exista în continuare zone  la care anticorpii și celulele T, spun specialiștii. Acste celule T se dezvoltă ca răspuns la o infecție anterioară sau la o vaccinare.

„Dacă mâzgălești mutațiile pe o imagine a structurii cristaline a proteinei spike și le raportezi la toate activitățile principale ale anticorpilor pe care le cunoaștem, arată oarecum terifiant – de exemplu, majoritatea țintelor cheie, care neutralizează anticorpii, vor fi împușcate în bucăți, așa că ce va rămâne din protecția ta imunitară?

Și totuși, sondajele pe care le primim din Africa de Sud par să spună că nu pare a fi grav, iar persoanele care ajung la spital sunt cele nevaccinate, mai degrabă decât cele vaccinate, ca și cum vaccinarea le-ar mai oferi [acestora] o oarecare acoperire.”, a declarat Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London.

Apoi, există celulele T, celule imunitare care recunosc și atacă celulele infectate cu virusuri și educă celulele B producătoare de anticorpi cu privire la riscul viral cu care se confruntă. Specialiștii credeau că celulele T pot vedea diferențele dintre variante. aceiași specialiși se bazau pe faptul că repertoriul de celule T este mult mai rezistent la acestea, astfel încât și acest lucru ar putea să vă cumpere o anumită protecție. Dar realitatea se dovedește a fi alta.

Cât de multă protecție oferă vaccinurile împotriva noii tulpine?

Întrebarea este, cât de multă protecție oferă vaccinurile împotriva Omicron? Persoanele care au fost vaccinate de două ori pot fi infectate cu varianta Delta, deși șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de aproximativ trei ori mai mici decât dacă nu ar fi fost vaccinate.

Mai important, persoanele vaccinate au de aproximativ nouă ori mai puține șanse de a muri dacă se infectează. Deși se pare că infectarea cu Omicron este chiar mai probabilă, profesorul Paul Morgan, imunolog la Universitatea Cardiff, a declarat:

„Cred că rezultatul cel mai probabil este mai degrabă o atenuare decât o pierdere completă [a imunității]. Nu este posibil ca virusul să piardă fiecare epitop de pe suprafața sa, pentru că, dacă ar fi așa, proteina spike nu ar mai putea funcționa.

Așadar, în timp ce unii dintre anticorpii și clonele de celule T create împotriva versiunilor anterioare ale virusului sau împotriva vaccinurilor ar putea să nu fie eficiente, vor exista altele, care vor rămâne eficiente.”

Unde s-a răspândit Omicron și de ce sunt oamenii de știință atât de îngrijorați?

Prin urmare, este o idee bună să sporim și mai mult această protecție, prin extinderea accesului la a treia doză de vaccinuri Covid-19, spune specialistul. Acesta mai declară că „Dacă jumătate sau două treimi sau orice ar fi, din răspunsul imunitar nu va fi eficient și rămâne doar jumătatea reziduală, atunci cu cât este mai puternic, cu atât mai bine.”

Pentru persoanele care au fost infectate de două ori cu virusul Delta, situația este și mai bună. Acest lucru se datorează faptului că aceste persoane au fost expuse la virus, prin infectarea cu Delta, și la proteina spike din tulpina originală Wuhan, prin vaccinare.

„Înseamnă că aveți un răspuns al anticorpilor care acoperă atât tulpinile clasice, cât și cele moderne, precum și un răspuns foarte larg al celulelor T, nu doar împotriva proteinei spike, ci și împotriva tuturor celorlalte proteine pe care le produce Sars-CoV-2 – iar acest lucru este incredibil de util”, mai declară specialiștii, conform The Guardian.

Cea mai mare îngrijorare este pentru cei care rămân nevaccinați. Specialiștii ar avea dreptate că acest virus nou, Omicron, este chiar mai bun la transmitere decât Delta, și se pare că așa este.

Ceea ce se va întâmpla mai departe, este că se va accelera rata la care acest virus îi găsește pe cei nevaccinați și îi duce în spitale. Acest lucru va crește, și prin urmare, va declanșa un blocaj, dacă ratele de spitalizare depășesc un anumit prag, oricare ar fi acesta, mai sunt de părere specialiștii.

Unde a fost detectată noua variantă până acum

De la anunțarea primelor cazuri în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong la începutul acestei săptămâni, au fost raportate cazuri suplimentare în Belgia, Germania, Italia, Republica Cehă, Australia și Regatul Unit.

Toate aceste cazuri au fost înregistrate la persoane care au sosit recent din Africa de Sud, Mozambic sau Egipt. Autoritățile olandeze au secvențiat, de asemenea, probe de la 61 de pasageri care au sosit vineri la Amsterdam din Africa de Sud și care au fost testați pozitiv pentru Covid-19. Dintre aceștia, 13 au fost identificați ca fiind cazuri Omicron.

Varianta Omicron are un număr mare de mutații în comparație cu variantele anterioare. Unele dintre aceleași mutații au fost observate și în alte variante parțial rezistente la vaccin, cum ar fi Beta și Gamma, deși Omicron conține multe mutații suplimentare.

Omicron ar puta să reinfecteze persoanele care au imunitate la variantele anterioare

Bazându-se pur și simplu pe această listă de mutații, oamenii de știință anticipează că virusul va fi mai probabil să infecteze, sau să reinfecteze, persoanele care au imunitate la variantele anterioare.

Totuși, acestea sunt previziuni teoretice, iar studiile sunt efectuate rapid pentru a testa cât de eficient neutralizează anticorpii Omicron. Un alt motiv de îngrijorare este rapiditatea cu care Omicron pare să se fi răspândit în Africa de Sud, unde s-a înregistrat un număr mare de cazuri în ultimele două săptămâni.

Mai mult de 80% dintre acestea au fost înregistrate în provincia Gauteng, iar analizele preliminare sugerează că Omicron a devenit rapid tulpina dominantă.

Există o șansă ca acest lucru să fie o eroare statistică legată de un eveniment de super răspândire, dar datele au declanșat suficiente îngrijorări pentru a se lua măsuri de precauție.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro