De ce nu pot scoate certificatul verde cei care au test de anticorpi, dovada trecerii prin boală

De ce nu pot scoate certificatul verde cei care au test de anticorpi, dovada trecerii prin boală
Aceste persoane ar trebui sa aiba, teoretic, aceleasi drepturi ca o persoana vaccinata

Odată cu creșterea cazurilor în România, autoritățile au luat măsura ca doar persoanele vaccinate să aibă voie să intre în spații precum centre comerciale și alte magazine care nu se ocupă cu comerțul alimentar.

Persoanele care au avut covid nu își pot scoate certificat verde

Autoritățile permite celor cu certificat verde covid sa intre în aceste spații, dar și persoanelor care confirmă că au trecut prin boală cu testul anticorpi.

Totuși, persoanele care s-au infectat cu virusul Sars Cov2 și au făcut testul de anticorpi nu își pot scoate certificatul verde, cu care pot intra în spații precum mall-uri, magazine non alimentare, cinematografe și restaurante.

Motivul este că în prezent, nu există standarde unice pentru determinarea anticorpilor care să facă dovada trecerii prin boală, au precizat autoritățile.

Cu toate acestea, Bulgaria a introdus astăzi în certificatul verde testul de anticorpi, astfel încât cei care au avut covid și nu au știut, vor putea obține documentul, care va fi valabil pentru 90 de zile.

Ce spun autoritățile despre acest lucru

Jurnaliștii gandul.info au întrebat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) de ce nu își pot scoate certificat persoanele trecute prin boală.

Ei au răspuns că în prezent nu este demonstrat științific de la ce valoare se consideră că persoana este protejată de covid, după ce a trecut prin boală, așa că anticorpii anti Sars Cov2 de tip IhM și IhH nu sunt luați în calcul pentru certificatul verde.

Mai exact, autoritățile nu știu câți anticorpi trebuie o persoană să aibă ca să fie considerată protejată după ce a trecut prin boală, motiv pentru care această categorie de persoană nu își pot scoate certificat verde.

Între timp, specialiștii nu știu la ce perioadă după trecerea prin boală se poate administra vaccinul, astfel încât cei care au covid și sunt nevaccinați nu pot beneficia de drepturile prevăzute de autorități în măsurile luate recent.

Chiar dacă legea spune că o persoană care face dovada că a trecut prin boală are aceleași drepturi ca o persoană vaccinată, cei care au fost infectați cu virusul nu pot să își scoată certificat verde, din cauza faptului că nu se știe de la ce valoare a anticorpilor o persoană este protejată în fața virusului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI