11 nov. 2021 | 13:00

De ce nu pot scoate certificatul verde cei care au test de anticorpi, dovada trecerii prin boală

Sănătate
De ce nu pot scoate certificatul verde cei care au test de anticorpi, dovada trecerii prin boală
Aceste persoane ar trebui sa aiba, teoretic, aceleasi drepturi ca o persoana vaccinata

Odată cu creșterea cazurilor în România, autoritățile au luat măsura ca doar persoanele vaccinate să aibă voie să intre în spații precum centre comerciale și alte magazine care nu se ocupă cu comerțul alimentar.

Persoanele care au avut covid nu își pot scoate certificat verde

Autoritățile permite celor cu certificat verde covid sa intre în aceste spații, dar și persoanelor care confirmă că au trecut prin boală cu testul anticorpi.

Totuși, persoanele care s-au infectat cu virusul Sars Cov2 și au făcut testul de anticorpi nu își pot scoate certificatul verde, cu care pot intra în spații precum mall-uri, magazine non alimentare, cinematografe și restaurante.

Motivul este că în prezent, nu există standarde unice pentru determinarea anticorpilor care să facă dovada trecerii prin boală, au precizat autoritățile.

Cu toate acestea, Bulgaria a introdus astăzi în certificatul verde testul de anticorpi, astfel încât cei care au avut covid și nu au știut, vor putea obține documentul, care va fi valabil pentru 90 de zile.

Ce spun autoritățile despre acest lucru

Jurnaliștii gandul.info au întrebat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) de ce nu își pot scoate certificat persoanele trecute prin boală.

Ei au răspuns că în prezent nu este demonstrat științific de la ce valoare se consideră că persoana este protejată de covid, după ce a trecut prin boală, așa că anticorpii anti Sars Cov2 de tip IhM și IhH nu sunt luați în calcul pentru certificatul verde.

Mai exact, autoritățile nu știu câți anticorpi trebuie o persoană să aibă ca să fie considerată protejată după ce a trecut prin boală, motiv pentru care această categorie de persoană nu își pot scoate certificat verde.

Între timp, specialiștii nu știu la ce perioadă după trecerea prin boală se poate administra vaccinul, astfel încât cei care au covid și sunt nevaccinați nu pot beneficia de drepturile prevăzute de autorități în măsurile luate recent.

Chiar dacă legea spune că o persoană care face dovada că a trecut prin boală are aceleași drepturi ca o persoană vaccinată, cei care au fost infectați cu virusul nu pot să își scoată certificat verde, din cauza faptului că nu se știe de la ce valoare a anticorpilor o persoană este protejată în fața virusului.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Servicii medicale fără card de sănătate! Decizia CNAS luată la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro