Ce poți să faci dacă ai mucegai în casă? Mulți oameni se confruntă cu asta. Ce greșeală faci fără să-ți dai seama? Cel mai probabil ai sărit un pas chiar atunci când ai renovat locuința. Despre ce este vorba?
Mucegaiul și igrasia se formează din cauza umezelii și în momentul în care aerul nu poate să circule în voie. Poți să eviți situațiile stânjenitoare și deloc bune pentru organism dacă ai o casă bine aerisită și călduroasă. Pe lângă aspectul inestetic, igrasia și mucegaiul sunt un pericol pentru sănătatea ta.
În acestea există bacterii pe care le putem inhala și care ne pot afecta în timp plămânii. Mulți aleg să își pună ferestre de tip termopan atunci când își renovează casa sau vor câteva schimbări.
Din păcate, ele împiedică o ventilație bună a camerei. Nu este recomandat să montezi și uși de acest tip pentru că vei distruge total ventilația naturală. Ca să eviți acest lucru, e bine ca în cameră caloriferele să fie poziționate direct sub geamuri.
„Când în casă este umezeală atunci se formează condens şi apare igrasia şi mucegaiul. Ferestrele de tip temopan de exemplu împiedică o ventilaţie bună a camerei. Dacă aveţi geamuri termopan, nu montaţi şi uşi de acest tip deoarece veţi distruge ventilaţia naturală.
Ca să evitaţi condensul este bine ca în cameră caloriferele să fie poziţionate direct sub geamuri. Temperatura din cameră trebuie să fie potrivită, 20-21 de grade nu mai puţin deoarece dacă este foarte rece apare condensul“, spune Mircea Moraru, reprezentant firmă de curățenie.
Tot meșterii indică faptul că renovările trebuie să fie făcute într-o primăvară târzie sau vara, nu când afară scad deja considerabil gradele din termometre.
De asemenea, în cazul caselor este bună izolația cu polistiren pentru că la casă umezeala este mai mare. Trebuie să aerisești pe cât de des posibil, cel puțin 10 minute pe zi, pentru a evita mucegaiul sau igrasia.
„Dacă zugrăviţi sau puneţi gresie sau faianţă iarna, totul se va usca mult mai greu din cauza temperaturilor scăzute. Riscaţi să aveţi igrasie şi mucegai imediat după ce aţi renovat. Mai bine faceţi aceste lucrări când afară este cald şi puteţi aerisi corespunzător.
În cazul caselor este bine ca acestea să aibă izolaţie cu polistiren deoarece la casă umezeala este mare. Casele nu au protecţie de vecini aşa cum este la bloc, unde apartamentele se pot încălzi cât de cât unele de altele. La casă este mai rece şi de aceea o izolaţie bună ajută“, mai spune specialistul, conform adevărul.ro.