Odată cu venirea comuniștilor la putere, în 1947, serviciul militar era obligatoriu pentru toți cetățenii României. Pentru o bună perioadă de timp, inclusiv femeile erau obligate să aibă un stagiu militar. După detronarea regimului, la începutul anilor 2000 se lua decizia de a scoate din legislație obligativitatea acestuia. De-atunci forțele armate române se bazează pe personalul angajat și pe voluntari, încadrați în diferitele structuri ale acesteia.
Imediat după preluarea puterii de forțelor democrate, s-a pus în discuție scoaterea obligativității serviciului militar în România. Discuțiile au durat mai mulți ani, iar la jumătatea lunii februarie 2001, șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Mihail Popescu, declara că serviciul militar obligatoriu nu va fi abolit în România. Același Mihail Popescu afirma că, în trei ani, recruții vor reprezenta doar o treime din personalul armatei, iar restul va fi format din „soldați prin contract”.
La 17 iulie 2002, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a scurtat serviciul militar obligatoriu la opt luni, de la douăsprezece luni, începând cu 2003. De asemenea, tot atunci s-a decis ca absolvenții de universități să efectueze cinci luni de serviciu militar în loc de șase luni.
Consiliul a aprobat, de asemenea, 1trecerea la serviciul militar voluntar”. Dar toate astea aveau să înceteze odată cu promulgarea unei noi legi în Senatul României, la data de 1 ianuarie 2007. Din acel moment a devenit voluntar, iar forțele armate s-au bazat pe personalul angajat mai mult.
Au trecut 14 ani, iar viitor prim-ministrul Nicolae Ciucă vrea reinstaurarea serviciului militar pentru tineri. În programul de guvernare, spun surse politice, viitorul premier Nicolae Ciucă vrea modificarea legislației cu privire la serviciul militar. Venind din structurile MApN, Nicolae Ciucă este conștient de necesitatea împrospătării efectivelor Armatei Române, așa că este decis să propună aceste modificări.
”Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză, o condiţie esenţială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuirea cadrului legislativ.”, se arată în programul de guvernare.
Conform proiectului prim-ministrului nominalizat, serviciul militar se va baza pe un sistem de voluntariat, mai ales pentru generațiile tinere, pe baza unui contract de 4 ani. În cazul rezerviștilor, se mai precizează în proiectul de lege, contractul s-ar limita la o perioadă de numai 3 ani. Rămâne să vedem dacă proiectul se va materializa sau nu, după învestirea guvernului condus de Nicolae Ciucă.