Ce pericol există în conservele de pe rafturi? Toți oamenii care consumă de obicei acest gen de alimente trebuie să fie atenți. Cercetătorii au făcut o descoperire șocantă despre ele. Care este motivul pentru care ar trebui să le eviți?
Există pericole neștiute de mulți în conservele pe care le consumă majoritatea! Mâncarea la conservă este bună, dar este și potrivită pentru cei care sunt mereu pe fugă, iar cum noi trăim în secolul vitezei este clar că un număr impresionant de cetățeni o preferă din multe puncte de vedere.
Acestea se găsesc la toate supermarket-urile și pe zi ce trece din ce în ce mai multe alimente vin în fața clienților în această formă. Din păcate, cercetătorii avertizează că sunt extrem de toxice. Câțiva specialiși americani arată că efectul conservelor este de a bloca nutrienții din alimente.
Pericolul vine din nanoparticulele din ambalaje, indiferent dacă vorbim despre conserve de pește, pate de ficat sau conserve de carne. Concret, particulele foarte mici de oxid de zinc sunt prezente în majoritatea ambalajelor de alimente, iar până acum erau considerate inofensive.
Un studiu recent din Statele Unite ale Americii arată că ne-ar putea crea probleme serioase. Testele făcute indică faptul că nanoparticulele distrug proeminențele de pe suprafața celulelor intestinale și schimbă modul în care absorb substanțele nutritive și felul în care se formează proteinele. Mai mult decât atât, pot permite unor compuși să treacă prin sânge.
Majoritatea românilor consumă foarte mult ton la conservă. Acest lucru se întâmplă pentru că este foarte simplu de preparat și adăugat într-o rețetă, dar și pentru că este mai ieftin decât cel proaspăt.
”Nu cred să existe un aliment mai des consumat din conservă ca și tonul, poate doar sardina să-l depășească. Cert este că tonul la conservă este cea mai practică variantă pentru a consuma pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate – adică de minimum 2ori/săpt.
Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este foarte scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înnecăcioasă (proteinele vor fi supra-coagulate), greu de digerat.
E adevărat că în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, dar ca nutrienți nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este. Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este foarte scump.
Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înnecăcioasă (proteinele vor fi supra-coagulate), greu de digerat. E adevărat că în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, dar ca nutrienți nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este.”, susține nutriționistul Mihaela Bilic.