Încă de la apariția lor, vaccinurile anti-covid au devenit o gură de aer, sau cel puțin așa s-a crezut. Noi studii relevante vorbesc despre gradul de imunitate oferit de aceste vaccinuri, și în special Pfizer. Potrivit unui studiu, protecția oferită de vaccinul Pfizer scade în timp, și nu din cauza varientei Delta.
Cercetările efectuate în sudul Californiei au confirmat erodarea dramatică a protecției oferite de vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva infecțiilor cu coronavirus. Noul studiu, este unul dintre cele mai mari și mai lungi.
S-a urmărit eficacitatea vaccinului în rândul americanilor. Cercetătorii au constatat că abilitatea vaccinului de a proteja împotriva infecțiilor a fost de 88% în prima lună, apoi a scăzut la 47% după doar cinci luni.
Dar chiar și atunci când varianta Delta a devenit tulpina predominantă în Southland, eficacitatea vaccinului s-a menținut la aproape 90% timp de șase luni. Mai mult decât atât, și-a menținut această putere în cazul beneficiarilor de vaccin din toate grupele de vârstă.
Studiul, finanțat de Pfizer, a fost publicat luni în revista Lancet. Noile date oferă noi dovezi puternice că scăderea imunității împotriva infecției ar fi fost probabil observată cu sau fără sosirea variantei Delta.
Cercetătorii s-au bazat pe mai multe constatări pentru a concluziona că varianta Delta nu a fost factorul determinant. În schimb, trecerea timpului părea să fie cheia pentru o vulnerabilitate a unei persoane vaccinate.
Pentru început, s-a constatat că o nouă inoculare cu vaccinul Pfizer a protejat la fel de bine împotriva unei infecții cu varianta Delta ca și împotriva infecției cu alte versiuni ale coronavirusului.
În al doilea rând, capacitatea vaccinului de a ține persoanele vaccinate departe de spital a rămas ridicată. Și în al treilea rând, infecțiile au fost mai strâns legate de perioada de timp care a trecut de la vaccinare decât de varianta virală în cauză.
Studiul a scos în evidență faptul că scăderea imunității, și nu varianta Delta, a fost motivul probabil al creșterii numărului de infecții,. Același studiu mai sugerează că s-ar putea să nu fie necesară reformularea unui rapel cu vaccinul Pfizer care să vizeze în mod specific Delta.
Cel puțin deocamdată, o a treia doză identică cu primele două ar extinde probabil recordul timpuriu de protecție a vaccinului împotriva tuturor tulpinilor, inclusiv Delta, a declarat Sarah Tartof. Cercetarea din California de Sud a analizat dosarele medicale a 3.436.957 de pacienți cu vârste de 12 ani și mai mari.
Toți au fost înscriși în sistemul de sănătate al Kaiser Permanente Southern California între jumătatea lunii decembrie și începutul lunii august. Aproape 2,3 milioane dintre aceștia au rămas nevaccinați în acea perioadă, în timp ce puțin peste 1 milion au primit două doze de vaccin Pfizer-BioNTech, cunoscut acum sub numele de Comirnaty.
Ratele de infectare cu SARS-CoV-2, precum și cele de spitalizare pentru COVID-19, au fost contabilizate pentru ambele grupuri de pacienți și comparate pe o perioadă de până la șase luni. Protecția oferită de Comirnaty dincolo de șase luni a fost o întrebare deschisă, sugerată doar de studii israeliene care sugerează că ratele de spitalizare pentru COVID-19 cresc la cei cu vârsta de peste 60 de ani.
Într-un alt studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Emory și Stanford au descoperit că, la șase luni după ce au fost inoculați cu Comirnaty, aproximativ jumătate din 56 de adulți tineri și de vârstă mijlocie nu aveau anticorpi neutralizanți detectabili împotriva virusului SARS-CoV-2. Imunitatea redusă a fost deosebit de dramatică împotriva variantelor de coronavirus Delta, Beta și Mu.
Acest studiu a fost postat săptămâna trecută pe BioRXiv, un site unde cercetătorii împărtășesc lucrările preliminare înainte de a fi revizuite de către colegi. Dar constatările sale privind „o diminuare substanțială a răspunsurilor anticorpilor”, precum și o scădere a imunității furnizate de celulele T, sugerează că o a treia imunizare de rapel „ar putea fi justificată”, au scris autorii studiului
Studiul Lancet reflectă o populație foarte mare și diversă de californieni care sunt în continuare urmăriți. Ca atare, acesta este pregătit să ofere factorilor de decizie din SUA o perspectivă asupra celor care au nevoie cel mai mult de rapeluri și când.
„Chiar trebuie să urmărim îndeaproape pentru a ne asigura că vom prinde rapid dacă se întâmplă”, a declarat cercetătorul epidemiolog Sara Tartof, conform LA Times.
Tartof a spus că echipa Kaiser Permanente, în colaborare cu Pfizer, continuă să analizeze săptămânal datele sale. Echipa este pregătită să alerteze oficialii din domeniul sănătății publice în cazul în care spitalizările încep să crească în orice segment al populației, a adăugat ea.
Ceretătorii israelieni au realiat propriul studiu pe baza vaccinului Pfizer. Datel, publicate în iulie 2021 tind să aibă același rezultat ca și cel făcut de americani. Datele israeliene sugerează o posibilă scădere a eficacității vaccinului Pfizer.
Noile cifre arată în continuare o protecție covârșitor de puternică împotriva bolilor grave, dar o eficacitate diminuată împotriva infecțiilor. Cifrele arată că, între 2 mai și 5 iunie, vaccinul a avut o rată de eficacitate de 94,3%.
Din 6 iunie, și până la începutul lunii iulie, rata a scăzut la 64%. Un declin similar a fost înregistrat și în ceea ce privește protecția împotriva simptomelor coronavirusului, se arată în raport.
În același timp, protecția împotriva spitalizării și a bolilor grave a rămas puternică. Între 2 mai și 5 iunie, rata de eficacitate în prevenirea spitalizării a fost de 98,2%, față de 93% între 6 iunie și 3 iulie.
O scădere similară a ratei a fost înregistrată în ceea ce privește eficiența vaccinului în prevenirea îmbolnăvirilor grave în rândul persoanelor care au fost vaccinate. Aceste cifre sunt în concordanță cu datele ministerului.
Acestea arată că multe dintre noile cazuri sunt în rândul persoanelor care au fost vaccinate, în timp ce numărul cazurilor grave crește mult mai lent, potrivit Ynet. Până la 4 iulie, în Israel existau 35 de cazuri grave de coronavirus, față de 21 la 19 iunie.
Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că oamenii au nevoie „probabil” nevoie de o a treia doză de vaccin în termen de 12 luni de la vaccinarea completă.
Israelul a avut una dintre cele mai eficiente campanii de inoculare din lume. Aproximativ 57% din populația generală este complet vaccinată, inclusiv 88% din populația cu vârsta de peste 50 de ani, grupul considerat cel mai expus riscului de cazuri grave.