CNN, anunț crunt despre valul de covid-19 din România: ‘Combinație mortală’. Ce au mai scris americanii

CNN, anunț crunt despre valul de covid-19 din România: ‘Combinație mortală’. Ce au mai scris americanii
Combinatia mortala care a dus la morti pe capete in tara noastra

Spitalul Universitar București este cea mai mare unitate medicală din capitala României care tratează pacienți Covid-19 și se luptă cu cel de-al patrulea val, cel mai grav de până acum.

Reportajul cutremurător făcut de jurnaliștii CNN

„Nu m-am gândit niciodată, când am început acest job, că voi trăi așa ceva”, spune Claudiu Ioniță, asistent.

„Nu m-am gândit niciodată că se poate întâmpla o asemenea catastrofă, că vom ajunge să trimitem familii întregi în morminte”.

Europa învață o lecție crucială – vaccinurile funcționează, dar ele singure nu vor opri virusul acum, scrie CNN.

Jurnaliștii CNN spun că țara noastră se luptă cu cel mai puternic val covid de până acum, iar suspiciunea privind vaccinurile nu fac decât să îngreuneze și mai tare lucrurile.

„Câteva etaje mai sus, toate paturile, cu excepția unuia, din unitățile de terapie intensivă ale spitalului, acum extinse, erau pline. O asistentă schimba cearșafurile de pe singurul pat liber – gol, pentru că persoana care îl ocupa zăcea acum la morgă.

România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa.

Doar puțin sub 36% din populație a fost vaccinată, chiar dacă campania de vaccinare a țării a început în decembrie anul trecut.

Lucrătorii medicali și oficialii atribuie această rată scăzută de vaccinare unei serii de factori, printre care se numără suspiciunea față de autorități, credințele religioase adânc înrădăcinate și o avalanșă de dezinformare care a apărut pe rețelele de socializare.

Dr. Alexandra Munteanu este gata să vaccineze atâtea persoane câte sunt necesare – dacă acestea ar veni.

Când Dr. Alexandra Munteanu, în vârstă de 32 de ani, a sosit la serviciu la unul dintre centrele de vaccinare din București după o tură de noapte în spital, a constatat că prezența era scăzută.

Ea este perplexă că gravitatea bolii nu pare să fi fost conștientizată.

„Sunt o mulțime de medici, inclusiv eu, care lucrează cu pacienți cu Covid, și încercăm să le spunem oamenilor că această boală chiar există”, a spus ea.

Ce scrie CNN despre Diana Șoșoacă

Unul dintre cei mai vocali și mai mediatizați anti-vacciniști din țară este Diana Șoșoacă, membră a Senatului României.

Într-una dintre numeroasele sale ieșiri publice, ea a încercat să blocheze accesul oamenilor la un centru de vaccinare din circumscripția sa electorală din nord-estul țării.

„Dacă vă iubiți copiii, opriți vaccinările”, spune ea într-un clip video de pe pagina sa de Facebook. „Nu-i omorâți!”

Vaccinurile oferite în România au fost testate pe scară largă pentru a fi utilizate la copii și s-au dovedit a fi sigure și eficiente, dar acest lucru nu a împiedicat-o pe ea și pe alții să răspândească zvonuri nebunești pe rețelele de socializare și la televiziunile locale.

Oficialii și personalul medical sunt exasperați de faptul că personalitățile publice au făcut atât de mult pentru a le submina eforturile.

„Priviți realitatea”, a declarat colonelul doctor Valeriu Gheorghiță, un medic militar care conduce campania națională de vaccinare.

„Avem unitățile de terapie intensivă pline de pacienți. Avem o mulțime de cazuri noi. Avem, din păcate, sute de decese în fiecare zi. Deci aceasta este realitatea. Și mai mult de 90% dintre pacienții care au murit nu au fost vaccinați.”

Un banner din București arată medici care lucrează pe pacienții Covid-19 cu acest mesaj: „Se sufocă. Ne imploră. Regretă”.

În București, un banner uriaș a fost arborat, acoperind jumătate din fațada unei clădiri de pe un bulevard important. „Se sufocă. Ne imploră. Regretă”, sunt cuvintele tipărite cu litere negre masive deasupra unor fotografii alb-negru cu medici care se chinuie asupra unor pacienți Covid într-o unitate de terapie intensivă.

În curând, însă, acel banner va fi afișat și în alte orașe mari din țară”, scriu jurnaliștii CNN într-un reportaj despre impactul valului al patrulea de pandemie asupra României.

În zonele rurale, sărăcia și lipsa educației, dar și  influența personală a autorităților locale și credințele religioase tradiționale, pot duce la o combinație mortală, remarcă jurnaliștii americani.

Pastorul local, Dragoș Croitoru, a insistat că nu cunoștea pe nimeni care să fi murit de la covid.

„Aici, în biserică, nu avem niciun caz de coronavirus. Avem mortalitate zero la sută, nu cunosc pe nimeni care să fi murit de coronavirus aici în parohia noastră. Și cred ce văd, mai degrabă decât ceea ce aud”, a spus el.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI