Pensiile urmează să crească în România, iar Guvernul a făcut un nou plan pentru a crește veniturile pensionarilor. Însă, întrebarea rămâne cu cât vor crește pensiile? Noua coaliție de guvernare are deja planul complet pentru zona pensiilor.
Noua coaliție formată din PSD, PNL și UDMR se va instala în această săptămână la Palatul Victoria și a publicat deja programul de guvernare.
Zona pensiilor a fost unul din principalele puncte de interes pentru noua coaliție de guvernare, iar propunerea PSD pentru fotoliul de ministru al Muncii este Marius Budăi.
O modificare importantă în privința punctului de pensie este că va fi majorat la 1.586 de lei de la 1 ianuarie. De asemenea, indemnizația socială minimă se va majora de la 800 de lei la 1.000 de lei.
Coaliția de guvernare propune recacularea pensiilor și creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.
Aceeași coaliție vrea digitalizarea pensiilor și transpunerea tuturor dosarelor de pensii din format fizic în electronic.
Printre măsurile propuse în domeniul pensiilor se află mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizație sociale minime de la 800 la 1.000 de lei, de la 1 ianuarie 2022.
Se mai prevede, totodată, susținerea pensionarilor cu venituri reduse în sezonul de iarnă a anului 2022.
De asemenea, se vrea transpunerea dosarelor de pensii în format electronic, dar și creșterea capacității caselor de pensii în folosirea tehnologiei pentru rezolvarea solicitărilor pensionarilor.
Noua coaliție propune eficientizara prin digitalizare a activității caselor de pensii și evaluarea tuturor dosarelor de pensii pentru recalcularea acestora.
Cât despre pensiile private, se dorește promovarea unor soluții legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private.
Promovarea cadrului legal care vizează organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private.
De asemenea, se dorește flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză.