Vești excelente pentru pensionarii români. Ce se întâmplă cu pensiile din 2022

Vești excelente pentru pensionarii români. Ce se întâmplă cu pensiile din 2022
Vesti excelente pentru pensionarii romani

Pensionarii din România ar putea primi taloanele de pensie în format digital începând cu anul 2022. Această idee modernă le aparține autorităților române și-i vizează pe vârstnicii care vor alege opțiunea de a primi pensia nu pe hârtie, ci în format digital.

Cine sunt pensionarii care-și vor primi talonul de pensie în format digital

Seniorii ieșiți la pensie nu vor mai fi nevoiți să aștepte poștașul sau să se deplaseze personal la cel mai apropiat oficiul poștal pentru a-și încasa venitul lunar.

Desigur, această inițiativă nu este obligatorie, iar pensionarii care doresc să primească talonul de pensii pe e-mail trebuie să îndeplinească o singură condiție. Cu alte cuvinte, persoanele care-și vor primi cupoanele de pensie în format digital sunt cei care vor depune o cerere la Casa de Pensii, prin care vor solicita acest lucru.

Dintre cei 4 milioane și jumătate de pensionari din România, aproape jumătate dintre cetățeni își primesc veniturile lunare pe card. Din acest motiv, oficialii Ministerului Muncii sunt de părere că aceștia ar putea solicita primirea cuponului de pensie în format digital.

„Sunt unii dintre părinții noștri care deși au ajuns la vârstă pensiei sunt destul de atașați de calculator. Și am văzut că chiar și în mediul rural, foarte mulți primari care au fost interesați. Părerea mea e că numărul lor va crește foarte mult în viitor.”

Aceste cupoane vor putea fi folosite la farmacii, medic de familie, analize, notar și în orice altă locație sau situație unde românii au nevoie să demonstreze faptul că sunt pensionari.

Pentru digitalizarea acestor taloane de pensie, Casă Națională de Pensii va putea cheltui 100 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliența.

Cu cât ar putea crește pensiile românilor

Pentru pensii şi alocaţii PSD propune aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11%, dar și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. Tot social democraţii mai solicită creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

„De la 1 Decembrie este puţin probabil să se majoreze pensiile cu atât mai mult cu cât primele 10 zile din luna noiembrie au trecut şi undeva în jur de 20 deja începe emiterea şi tipărirea mandatelor în baza cărora se face plata pensiilor.

Dar nu cred că asta ar fi problema. Important este să se majoreze cu un procent care să aibă semnificație pentru veniturile pensionarilor. Propunerea pe care o face PSD este una fezabilă, pentru că ar mai aduce o mică corecție în ceea ce privește puterea de cumpărare a pensiilor, având în vedere toată situaţia privind evoluția preţurilor cu care se confruntă aceştia.

Pensionarii nu au nicio vină pentru faptul că economia nu este organizată astfel încât să poată să suporte cheltuielile publice. Analizam cum a evoluat valoarea punctului de pensie ca procent din câștigul salarial net şi observăm că această pondere este într-o continuă scădere.

Ori acest lucru demonstrează că e nevoie urgentă să se intervină asupra veniturilor din pensie. Important este să se tratateze cu multă seriozitate problemele pensionarilor care nu trebuie neglijate şi soluționate corect.”, a declarat Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii.