Mulți dintre noi asociază pietele grecești cu vacanțele petrecute în Grecia, cu mâncărurile gustoase ale elenilor, printre care gyros sau souvlaki. Avantajul acestor lipii rotunde, cu o consistență moale, un miros ademenitor și un gust plăcut pentru papile, este faptul că sunt ușor de făcut în casă, din ingrediente deloc sofisticate, la îndemâna oricui. Care este secretul pentru prepararea celor mai bune pite grecești? Descoperă-l în rândurile de mai jos.
Pita grecească este un preparat simplu, dar extrem de gustos, perfect pentru a fi servit alături de gyros de pui, hummus, tzatziki și chiar pe post de blat pentru o pizza pe fugă. Atât ingredientele, cât și modul de preparare sunt sunt simple, astfel că pilete grecești pot fi realizate fără prea mare efort chiar și de persoanele cu două mâni stângi în bucătărie. În plus, în cazul în care ai făcut mai multe decât poți mânca la o masă sau într-o zi, acestea pot fi congelate și dezghețate înainte de servire, fără nicio problemă.
Pitele grecești sunt moi și pufoase la interior, dar crocante la exterior, putând înlocui cu succes pâinea la micul dejun. Sunt simple, necostisitoare, dar extrem de gustoase. Tăiate pe jumătate, ele pot fi umplute cu diverse alte preparate din frigider, de la hummus, legume, tzatziki, sosuri și până la friptura rămasă de la prânzul de ieri.
După cum aminteam și mai sus, majoritatea rețetelor grecești au parfum de vacanță, fiind pline de gust și arome, trimițându-te (măcar) cu gândul la soare și mare. Pita grecească se numără și ea printre aceste rețete, fiind aproape imposibil să nu îți placă. Are un gust foarte asemănător cu cel al turtelor pe care le savuram în copilărie și care ne trezesc atât de multe amintiri.
Pita grecească este o lipie plată, necrescută, care poate fi prăjită în tigaie, asemenea unei clătite, sau poate fi coaptă pe plita încinsă, la fel cum bucătăresele obișnuiesc să facă lipiile și turtele noastre țărănești. Ambele variante sunt cât se poate de gustoase.
Citește și: Plaje grecești pe care trebuie să le vizitezi vara asta. Mulți români merg acolo
Pentru cei care vor să pregătească acasă gyros sau souvlaki, salate și aperitive (mezze), pita grecească reprezintă o alegere pe cinste. Aluatul este unul clasic, asemănător celui de pizza.
Ingrediente:
Mod de preparare: