Mihăiță Neșu petrece ore întregi pe șantier. Fostul international de fotbal Mihai Neşu a ales pentru biserica pe care o construiește în incinta complexului său de lângă Oradea, un nume de sfânt mai puțin cunoscut, și ca hram spiritual al bisericii sărbătoarea de Bunavestire.
Complexul unde se construiește biserica este dedicat copiilor și tinerilor cu dizabilități. Mihăiță Neșu a ales pentru numele Bisericii un sfânt rus, mai puțin cunoscut pe la noi. Este un sfânt din secolul trecut, ocrotitor al copiilor și săracilor, și l-a ales ca să-i patroneze biserica pe care o ridică lângă Oradea.
Este vorba despre sfântul arhiepiscop Ioan Maximovici de Shanghai și San Francisco. Explicația vine din faptul că Mihăiță Neșu a fost direct impresionat de faptele celui care a trăit în prima jumătate a secolului trecut.
Sfântul Ioan Maximovici (1896 -1966) este considerat de către creștinii ortodocși de pretutindeni, ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți al secolului XX. Manifestând diferite forme de sfințenie. El a fost în același timp un mare teolog, dar și un zelos misionar și un apărător al săracilor și orfanilor.
”Mihăiță Neșu a aflat de acest sfânt cu ceva ani în urmă, într-un dintre călătoriile sale cu scop medical, în Statele Unite. El a fost acolo în sânul comunității românești din zona Arizona și a primit de la preotul locului o icoană a acestuia.
L-a atras foarte tare că acest sfânt s-a bătut pentru drepturile copiilor orfani și a celor sărăci, deci cu o poveste de viață cu similitudini, dacă se poate spune asta, cu cele ale lui Mihăiță Neșu”, a declarat pentru impact.ro Iulia Băcărean, directoarea Fundației ”Mihai Neșu”, explicând astfel alegerea acestuia.
În plus, același Mihăiță Neșu a ales ca hram spiritual al bisericii și sărbătoarea de Bunavestire, una dintre cele mai pline de speranță din întreg calendarul de peste an al Bisericilor creștine tradiționale.
”Biserica, la care s-au turnat deja stâlpii și ceva arce de cerc ale cupolelor, nu va fi una de dimensiuni mari.
Ea va avea doar 75 de metri pătrați și va fi dedicată celor care vor veni acolo să-și trateze anumite probleme ale corpului”, a mai spus Iulia Năcărean, care spune că structura acesteia de rezistenţă este aproape gata.
Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită de episcopul Oradei la finele lunii iunie și ar trebui să fie gata până la 31 decembrie 2022, împreună cu întregul complex de altfel.
Biserica este proiectată de arhitectul orădean Cristi Pușcaș, cunoscut pentru renovarea mai multor monumente emblematice pentru Oradea, dar și a multor biserici de lemn din județul Bihor.
Complexul pe care Fundaţia „Mihai Neşu” îl construiește în satul Cihei, la șase kilometri distanță de Oradea, are o suprafață de două hectare. Centrul își propune să le înlesnească tinerilor cu dizabilități să se integreze mai ușor în societate.
Întregul șantier a fost deschis în data de 3 iunie 2021, iar Iulia Băcărean susține că Mihai Neșu își petrece ore întregi pe șantier, fiindcă extrem de atent la fiecare detaliu.
”Dacă totul va merge bine și vom avea banii necesari, atunci lucrarea va putea fi terminate la sfârșitul anului viitor. Până acum am investit 850.000 de euro și mai avem încă strânși 950.000 de euro.
Dar mai avem nevoie de alte două milioane de euro sau poate chiar puțin mai mult, fiindcă estimările noastre merg spre un necesar de patru milioane, pentru a finaliza întregul șantier!”, mai precizează Iulia Băcărean.