Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie, iar până pe 24 noiembrie, creștinii ortodocși se abțin de la mâncăruri de dulce.
Acest post ține 40 de zile, dar există și câteva dezlegări la pește, așa că nu este foarte complicat de ținut.
Postul Crăciunului, asemănător cu cel al Paștelui, este cel mai lung din an, adică 40 de zile în care credincioșii trebuie să renunțe la carne, lactate și alimente care provin de la animale.
Există în aceste 40 de zile și o zi de post neagră, pe care bătrânii obișnuiau să o țină cu sfințenie. În această zi, este interzis să bagi orice în gură, în afară de apă. Această zi este Ajunul Crăciunului, adică 24 decembrie.
În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn. Din cele 40 de zile de post, 16 sunt cu dezlegare. Adică, toate zilele de sărbătoare și toate sâmbetele și duminicile care au rămas până la Crăciun.
Prima zi de dezlegare a Postului Crăciunului 2021 este 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Această sărbătoare este urmată de Sfântul Andrei (30 noiembrie), Sfântul Nicolae (6 decembrie), Sfânta Filofteia (7 decembrie), Sfântul Dosoftei, mitropolitul Moldovei (13 decembrie), Sfântul Daniil Sihastrul (18 decembrie).
Și în zilele de 23 și 25 noiembrie se mănâncă pește. La aceste sărbători se adaugă sâmbetele și duminicile până la Crăciun, când credincioșii au dezlegare la pește, adică zilele de 27, 28 noiembrie, respectiv 4, 5, 11, 12, 18 și 19 decembrie.
Oamenii pot consuma orice produse din pește, dar cel mai bine ar fi să îl consume proaspăt și gătit cât mai sănătos, adică pe grătar sau la cuptor.
De fapt, postul este despre curățirea spirituală, iar oamenii ar trebui să se preocupe mai puțin de hrana corpului și să îi ofere doar strictul necesar.
Credincioșii se purifică în perioada postului, prin rugăciune, spovedanie și iertarea păcatelor celorlalți.
Este o perioadă în care ei reflectă asupra greșelilor pe care le-au făcut și se căiesc. Totodată, este momentul când legătura lor cu Dumnezeu se întărește.