Vești proaste pentru bugetarii din România. Aproximativ 25% dintre români care lucrează la Stat și-ar putea pierde locurile de muncă. Despre ce este vorba, mai exact.
Scenariu șoc discutat de PNL și PSD. S-a discutat conform unor surse Realitatea PLUS despre concedieri masive în rândul bugetarilor. Reprezentanții Partidului Social Democrat și cei ai Partidului Național Liberal au descris un potențial scenariu îngrijorător privind bugetarii din România.
Potrivit celor de la Realitatea Plus, la negocierile dintre PSD și PNL s-ar fi discutat despre faptul că salariile și pensiile românilor ar putea fi crescute cu banii folosiți pentru a plăti angajații la Stat.
Cu alte cuvinte, aproximativ 25% dintre bugetari și-ar putea pierde locurile actuale de muncă, iar banii promiși pentru a-i remunera pe contribuabili să fie folosiți pentru a crește pensiile și salariile românilor.
După finalizarea discuțiilor cu cei de la Partidul Social Democrat, preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu, ar fi declarat sâmbătă, 13 noiembrie, că negocierile privind programul de guvernare vor continua şi duminică, 14 noiembrie, pentru că mai sunt câteva capitole de lămurit.
„Mai erau câteva capitole, le facem mâine (…). Finanţe, Justiţie şi Muncă – le discutăm mâine”, a menționat Florin Cîţu, la Palatul Parlamentului, potrivit jurnaliștilor de la sursa citată.
Pentru pensii şi alocaţii PSD propune aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11%, dar și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.
Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. Tot social democraţii mai solicită creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.
„Important este să se majoreze pensiile cu un procent care să aibe semnificație pentru veniturile pensionarilor. Ca să se majoreze pensiile trebuie să avem o modificare a legii.
Ori în situaţia actuală Guvernul care nu este un guvern cu puteri depline nu poate să emită Ordonanța de Urgenţă care să modifice parametri din lege, iar Parlamentul nu cred că este mobilizat ca să poată să producă modificările legii într-un timp atât de repede.
Practic, de la 1 Decembrie este puţin probabil să se majoreze pensiile cu atât mai mult cu cât primele 10 zile din luna noiembrie au trecut şi undeva în jur de 20 deja începe emiterea şi tipărirea mandatelor în baza cărora se face plata pensiilor.
Dar nu cred că asta ar fi problema. Important este să se majoreze cu un procent care să aibă semnificație pentru veniturile pensionarilor. Propunerea pe care o face PSD este una fezabilă, pentru că ar mai aduce o mică corecție în ceea ce privește puterea de cumpărare a pensiilor, având în vedere toată situaţia privind evoluția preţurilor cu care se confruntă aceştia.
Pensionarii nu au nicio vină pentru faptul că economia nu este organizată astfel încât să poată să suporte cheltuielile publice. Analizam cum a evoluat valoarea punctului de pensie ca procent din câștigul salarial net şi observăm că această pondere este într-o continuă scădere.
Ori acest lucru demonstrează că e nevoie urgentă să se intervină asupra veniturilor din pensie. Important este să se tratateze cu multă seriozitate problemele pensionarilor care nu trebuie neglijate şi soluționate corect.”, a declarat Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii,