Termenul de trecere la nivel cu calea ferată face referire la a trece fără a recurge la un pod sau tunel. În multe țări, trecerile la nivel de pe drumuri și linii de cale ferată mai puțin importante sunt adesea „deschise” sau „necontrolate”. De cele mai multe ori sunt semnalizate cu lumini de avertizare sau clopote pentru a avertiza asupra trenurilor care se apropie. În România, există treceri la nivel cu drumuri naționale, provinciale, municipale și chiar private. Din păcate în ultimii ani au avut loc un număr important de accidente la trecerea la nivel cu calea ferată, iar polițtișii au amendat șoferii prinși trecând după ce semnalele luminoase anunțau apropierea unui tren.
Înțelegerea modului de funcționare a trecerilor la nivel cu calea ferată ar putea să vă salveze viața într-o bună zi. Pericolul este deosebit de mare atunci când călătoriți, mai ales pe o rută necunoscută.
Participanții la trafic trebuie să respecte regulile și semnele rutiere și să fie atenți la mediul rutier atunci când se apropie de trecerile la nivel cu calea ferată. Statisticile poliției internaționale arată că până la 95 % din accidentele de la trecerile de cale ferată sunt cauzate de erori ale șoferilor.
Acest lucru se datorează în mare parte neatenției, distragerii atenției șoferului, asumării de riscuri și nerespectării unei lipse de cunoaștere a regulilor rutiere și, uneori, sinuciderii.
În aproape toate cazurile, faptul că automobilistul nu a reușit să oprească și să prească la trecerea la nivel cu calea ferată și că conductorul trenului nu a putut face mare lucru pentru a preveni coliziunea sau pentru a minimiza efectele acesteia.
În majoritatea accidentelor au fost implicate autoturisme, mașini cu tracțiune integrală, camionete și utilitare, iar un studiu arată că principala cauză a fost lipsa de atenție sau de acțiune suficientă din partea șoferului.
Datorită numărului mare de astfel de cazuri i-au determinat pe polițiști să stea la pândă și să-i urmărească pe șoferii care încalcă legile de circulație și ignoră semnele luminoase când vine vorba de trecerea la nivelul cu calea ferată. Un astfel de caz, care a ajuns până în instanța de judecată, s-a întâmplat recent.
Polițiștii au surprins un șofer care ar fi trecut pes te trecerea la nivel cu calea ferată ignorând semnele, amendându-l cu suma de 1.450 de lei. În afară de amendă șoferului i s-a suspendat și carnetul pentru 30 de zile. Incidentul a avut loc în iulie anul curent în zona municipiului Blaj.
Având dreptul să recurcă la instanță, șoferul a contestat amenda la Tribunal, argumentând că nu ar fi încălcat regulile de circulație. În același timp șoferul a adus și proba video preluată de pe camera de filmat aflată la bordul mașinii personale.
Imaginile de pe înregistrare, conform decizie judecătorilor, au demonstrat că semnalele luminoase erau de culoare albă, și conform Codului Rutier, acesta a trecut în mod legal, concluzionând în același timp că amenda a fost dată în mod abuziv.
”Din administrarea probei video depusă de către petent, constând în filmarea înregistrată de camera video aflată pe bordul autoturismului petentului, rezultă fără putinţă de tăgadă că la momentul la care vehiculul condus de petent a ajuns la trecerea la nivel cu cale ferată, luminile instalaţiei de semnalizare ale acesteia, indicau culoarea albă, astfel încât trecerea petentului era permisă.
Se constată că, de la momentul trecerii petentului de calea ferată, până la apariţia autospecialei de poliţie, s-a mai scurs un interval de câteva secunde, timp în care au pornit şi semnalele acustice şi luminoase de avertizare, cu care este prevăzută calea ferată”, spune hotărârea judecătoriei, din 21 octombrie 2021.
Deși în acest caz amenda a fost una abuzivă, asta nu înseamnă că în alte cazuri nu se trece ilegal. Polițiștii mai spun că în cele mai multe cazuri deznodământul este unul tragic, mai ales pentru șoferii teribiliști care ignoră semnele luminoase.