Ziua de 14 noiembrie este ziua care anunță începerea Postului Crăciunului. Această zi se mai numește Lăsatul Secului și este sărbătorită de creștinii ortodocși. Legat de această zi există o serie de obiceiuri și tradiții, care sunt diferite de la o zonă la alta. Iată ce fac majoritatea românilor în această zi.
Sărbătoarea Lăsatul Secului este ultima zi în care se mai poate mânca de dulce. Aceasta este înaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi de peste an: Postul Crăciunului. Lăsată Secului înseamnă chiar ultima zi dinaintea unui post mare.
Această sărbătoare se petrece în familie, care se adună la o masă comună. Tradițiile și obiceiurile diferă de la o zonă la alta. Iată ce fac majoritatea românilor în această zi. În acest an Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului pică într-o zi de duminică. Dacă această zi pică într-o miercuri sau într-o vineri, se lasă sec cu o zi mai devreme.
Potrivit tradițiilor, în Bărăgan, resturile de mâncare și oase, trebuie strânse într-o față de masă și aruncate către răsărit, pentru ca păsările cerului să nu strice ogoarele. În timp ce le aruncă oamenii trebuie să spună următoarele:
„Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
Gospodarii mănâncă de Lăsata Secului: sarmale și carne prăjită și beau țuică și vin nou.
Potrivit unor tradiții, de Lăsatul Secului, finii merg la nași cu plocon. Acesta constă în găină friptă, turtă sau colac mare, precum și o sticlă cu vin.
Finii își cer iertare de la nașii acestora, pentru greșelile pe care le-au făcut de-a lungul timpului. După ce se împacă se pun la masă, unde servesc:
Alte tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului: